Minder stenen, meer natuur in de wijk

Sarie Sleenhof

Het lijkt praktisch en makkelijk: je tuin helemaal betegelen. Je komt zulke tuinen dan ook steeds vaker tegen. Maar met al die tegels kan het regenwater moeilijk weg.

Daarom wil de gemeente ‘s-Hertogenbosch met de woningcorporaties bekijken hoe er minder stenen en meer groen in de tuinen kan komen.

In Orthen werkt Zayaz hier al aan, samen met bewoners 
“We gaan gezamenlijke binnenpleinen vergroenen. Bewoners mogen een keuze maken uit 4 ontwerpen", vertelt woonconsulent Janny. "Ook hier willen we ervoor zorgen dat het regenwater beter weg kan. Daarnaast willen we meer verschillende soorten planten, insecten en dieren. Dat is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook heel leuk. Met meer bloemen, vogels en vlinders is het een stuk leuker om gebruik te maken van de binnenpleinen."

Ons voorbeeldproject: de Mondriaanwoningen
In 2014 renoveerden we de Mondriaanwoningen in de Hambaken. Daar leefde een onveilig gevoel, door een omgeving die vooral bestond uit stenen en parkeervakken. Deze hebben nu plaatsgemaakt voor een groene inrichting, die een soort buffer vormt tussen de woningen en het openbare leven. Overlast door hangjeugd, zwerfafval, wildparkeren en vernieling is daardoor veel minder geworden. 

Dit project was een succes dankzij de goede samenwerking met bewoners 
Daarom kiezen we nu voor het project in Orthen voor ongeveer dezelfde aanpak.