Resultaten laatste onderzoek Zayaz Huurderspanel bekend

Sarie Sleenhof

Afgelopen zomer vroegen we het Zayaz Huurderspanel naar hun verhuiswens. Wij zijn namelijk bezig met een aantal (stedelijke) pilots en ideeën die gaan over passend wonen. En wij waren benieuwd in hoeverre deze aansloten bij de mening en behoeften van bewoners.

Benieuwd naar alle resultaten? Klik op de link hieronder!


De belangrijkste resultaten van de enquête hebben we voor u op een rijtje gezet. Uiteraard leest u in het rapport ook hoe we verdergaan. Klik op de link onderaan deze pagina om alle resultaten te bekijken.

Belangrijkste resultaten

  • Een ruime meerderheid (68%) van de deelnemers woont in een passende woning - Tegelijkertijd is er dus ook een grote groep die aangeeft dat hun woning niet helemaal bij hun situatie past.
  • 31% van de deelnemers geeft aan te willen verhuizen - Een ruime meerderheid van deze groep (67%) is echter niet actief op zoek naar een nieuwe woning, vooral om financiële redenen. Mensen met een verhuiswens zoeken vooral naar een eengezinswoning of appartement met lift.
  • De leeftijdsgroep 65+ woont vaak in een eengezinswoning - Deelnemers die aangeven willen te verhuizen, vinden de woning vooral te groot en willen door naar een seniorenwoning. De hoogte van de huur en niet weg willen van de locatie zijn redenen om niet actief op zoek te gaan naar een andere woning.
  • Het idee om mensen voorrang te geven bij een nieuwbouwproject als ze in de omgeving wonen en een sociale huurwoning achterlaten bij verhuizing, werd positief beoordeeld door een meerderheid van 66%.
  • Het idee om mensen aan een eventuele hogere huurprijs te laten wennen als ze verhuizen, bijvoorbeeld met een overgangsperiode, werd zeer wisselend beoordeeld.

Het volgende onderzoek: Buurt 


Sinds vorige week is een lezersonderzoek gestart over bewonersblad Buurt. Alle bewoners, en uiteraard dus ook de leden van het Huurderspanel, zijn van harte welkom om hieraan mee te doen.

 

Klik hier voor alle resultaten van het onderzoek naar passend wonen!