Duurzaamheid

Jacqueline Lips

Duurzaamheid is belangrijk voor Zayaz. We richten ons op meer dan alleen energie. We werken aan vier duurzame doelen voor 2035:

 • Natuurlijk groen nabij. Onze woningen staan in wijken waar groen en natuur vanzelfsprekend is. Voor en van iedereen én altijd nabij. De natuur is onze belangrijkste bondgenoot. Zij houdt de lucht schoon, de omgeving verrassend en het leefklimaat gezond. Groene, levendige buurten waar je gezond speelt, ontspant, werkt en woont.
  Hoe kunt u hier zelf aan bijdragen? 
  - Leg zo min mogelijk stenen of tegels in uw tuin. Bij regen kan het water zo goed de grond in lopen. Voorkom onkruid door de bodem met plantjes of schors te bedekken. 
  - Geef de planten in uw tuin regenwater uit uw eigen regenton. Sluit de regenton aan op de regenpijp van bijvoorbeeld uw berging. 
  - Op Huisje Boompje Beter  staan tips om uw tuin te vergroenen. Er staan tips voor onderhoudsarme tuinen, kindvriendelijke tuinen, stadstuinen en levende tuinen. 
   
 • Schoon en energiebewust. Alle Bossche woningen en wijken zijn vrij van fossiele brandstoffen. In de stad wordt meer dan genoeg hernieuwbare energie opgewekt voor onszelf en onze huurders. Daarnaast verplaatsen we ons volledig uitstootvrij. Net zoals onze partners en bewoners van de stad. Zo houden we wonen gezond, comfortabel en betaalbaar voor iedereen.
  Hoe kunt u hier zelf aan bijdragen? 
  - Zet uw thermostaat 's nachts of als u weg bent 5 graden lager. Verwarm alleen de ruimte waar u bent en sluit tussendeuren. 
  - Douche maximaal 5 minuten. En ga liever douchen dan in bad. Een gemiddeld bad kost 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten. 
  - Vervang uw oude lampen door ledlampen. Een ledlamp is tot 7 keer zuiniger dan een gloeilamp. En vergeet niet het licht uit te doen als u de kamer uit gaat. 
  - Kies voor groene stroom. Deze stroom is opgewekt door zon en wind. Kijk op www.wisenederland.nl/energievergelijker voor de beste aanbieder. 
  - Op Mijn Zayaz Energieinzicht krijgt u inzicht in uw gas- en elektriciteitsverbruik. Online, per uur, dag, week, maand en jaar. Het enige wat u nodig heeft, is een slimme meter
  Klimaatgids Op de site staat informatie over  energie besparen, zelf energie opwekken met zonnepanelen, energieleveranciers en het laatste energienieuws.
   
 • De cirkel sluiten. We werken 100% circulair. Producten en grondstoffen worden niet weggegooid, maar gerecycled en hergebruikt door onszelf en onze partners. Als we materialen toevoegen, gebruiken we natuurlijke en gezonde materialen die aarde, mens en dier niet belasten.
  Hoe kunt u hier zelf aan bijdragen?
  - Geef afval een tweede kans. Als u uw afval goed scheidt, kan er nog veel hergebruikt worden. Ook de kringloop is vaak blij met met de spullen die u niet meer gebruikt. 
  - Kijk op Milieu centraal . Dit is een super uitgebreide site met heel veel tips en weetjes over allerlei duurzaamheidthema’s. 
   
 •  Wonen naar jouw behoefte. Wonen op een manier waarbij ruimte is om te leven. In een woning die precies bij de bewoner past. Een gezond, prettig en betaalbaar huis. In een gezellige straat, in een aantrekkelijke buurt. Wonen hoe en waar dit gewenst is. En met wie. Nu en later.
  Hoe kunt u zelf bijdragen?
  - Kijk op Gezond wonen. Dit is een website met praktische tips hoe u uw woning gezond houdt door goed te ventileren en verwarmen. Zo houdt u vocht en schimmel buiten de deur. 

 

tips

Er zijn ook veel websites waar veel tips en informatie te vinden is: