Wat te doen bij muizen

Sarie Sleenhof

Vooral in het najaar zoeken muizen de warmte van woningen op. Muizen vermenigvuldigen zich snel, dus voor je het weet ontstaat er een plaag. Gelukkig zijn er manieren om een plaag te stoppen of zelfs te voorkomen.

Zo zorgt u ervoor dat muizen uw huis overslaan:

  • Let op met het voeren van vogels. Vogels knoeien, waardoor muizen worden aangetrokken. Voer dus niet, of ruim regelmatig de resten op.
  • Ruim los blad tijdig op en houd klimop of struiken die tegen uw gevel groeien, kort. Zo kunnen muizen zich er niet in nestelen.
  • Dek ventilatieopeningen groter dan 0,5 cm af met een rooster. Zorg er wel voor dat ventileren mogelijk blijft, dus sluit openingen niet volledig af. Let ook op gaten langs kozijnen, kabels of leidingen.

Toch muizen binnen? Vang ze met een klem en een lokstof 
Pindakaas is de beste lokstof. Het blijft lang vers en heeft een sterke geur, waarmee het muizen goed aantrekt. Een muis vangen met een klem is ook het meest humaan: de klap van de klem doodt een muis direct, het dier merkt hier niets van. Muizenklemmen zijn overal te koop, bijvoorbeeld bij bouwmarkten of via internet.

Laatste redmiddel: schakel een professional in
Als u last blijft houden van muizen, zou biocide in de vorm van anticoagulantia ingezet kunnen worden. Dit brengt wel risico's met zich mee. Neem hiervoor daarom altijd contact op met een professional, bijvoorbeeld Wespro Plaagdierpreventie in Geffen.