Het is zover: deze week gaan we officieel van start in de Pieter Breughelstraat! De huizen daar zijn verouderd, dus we gaan ze opknappen. Dat is mooi nieuws, maar zo'n renovatie is ingrijpend. Want ook in dit project blijven de mensen gewoon in hun huis wonen. Projectconsulent Adri en het bouwteam doen er dan ook alles aan om de overlast zoveel mogelijk te beperken, en mensen zo snel mogelijk hun huis terug te geven.

Proefwoning(en)
Dit is natuurlijk niet de eerste keer dat we renoveren. Tegelijkertijd is elk project anders. En elk project leert ons weer iets nieuws. Zeker als het gaat over het verminderen van overlast. De proefwoning speelt hierin een belangrijke rol. "Want daar komen plannen van papier in de praktijk, en zie je hoe het écht is," aldus Adri.

In de Pieter Breughelstraat maakten we niet alleen een proefwoning; we voerden eind 2019 ook alvast alle binnenwerkzaamheden uit bij 3 boven elkaar liggende woningen. "Daarmee deden we veel ervaring op met het vernieuwen van bijvoorbeeld de badkamers, keukens en toiletten, en de riolering", vertelt Adri. "Dus we komen voor minder verrassingen te staan nu we echt aan de slag gaan".

Investering die oplevert
Bij het maken van de proefwoningen bleek dat het werk aan de riolering in combinatie met de het asbest die we uit de kruipruimtes moesten weghalen, te veel zou vragen van de bewoners op de begane grond. Samen met de aannemer werd er een oplossing bedacht: het souterrain werd opengemaakt en er kwam een draagconstructie.

Zo kon asbest met de hand worden weggehaald, zonder de vloeren van de woningen op de begane grond open te maken. "Het kost wat", bevestigt Adri, "maar die investering levert uiteindelijk juist op."

Nieuw jasje
Uiteraard benutten we ook technieken die we al kennen uit andere projecten. Bijvoorbeeld met het vervangen van de horizontale riolering: die maken we van buitenaf als nieuw. "De bestaande riolering krijgt een nieuw jasje aan de binnenkant" legt Adri uit. "Die hoef je dus niet weg te halen. Dat scheelt enorm!"

Daarnaast werden de zoldervloeren vooraf voorzien van beplating, waardoor we efficiënter kunnen werken in de uitvoering. En starten we de eerste dag in de planning van elk huis met het 'afdekken'. Zo kan de aannemer op dag 1 kijken of de woning klaar is voor de échte start. Adri: "Zulke kleine creatieve slimmigheden helpen ons om mensen zo snel mogelijk hun huis terug te geven".

Gastvrouw
Ondanks alles blijft overlast natuurlijk bestaan tijdens zo'n renovatie. Je krijgt nu eenmaal veel verschillende werklui over de vloer. Bovendien kun je een deel van je huis tijdens het werk niet of nauwelijks gebruiken. Daarom is ook voor dit project een speciale douche & waswoning ingericht. En kunnen bewoners terecht in een rustwoning, waar gastvrouw Trudy hen verwelkomt met een kop koffie en een praatje.

Zo maken we er met elkaar het beste van. "En dat doen we niet voor niets", besluit Adri. "Na de renovatie hebben bijna alle woningen een energielabel A. En kunnen bewoners met plezier in hun vernieuwde huizen blijven wonen."

Lees meer over dit project