We startten in januari 2022 met het plaatsen en/of vervangen van rookmelders in alle woningen waar dit nog niet gebeurd is. We verwachten zo'n 15.000 rookmelders te plaatsen, verdeeld over 6.800 woningen. Een flinke klus!

Wat doen we precies?

Eind 2021 brachten we in kaart welke woningen nog geen rookmelders hebben. De bewoners van de woningen waar we aan de slag gaan, kregen hierover van ons bericht.

Vanaf januari 2022 startten we samen met installateurs Bevico en Eltag met het plaatsen en/of vervangen van de rookmelders. We vervangen ook rookmelders die door bewoners zelf zijn opgehangen. Alle rookmelders krijgen een sticker, zodat duidelijk is dat de rookmelders door Zayaz geplaatst zijn. Daarnaast komt in alle meterkasten een instructiekaart te hangen waarop staat hoe de rookmelder gebruikt en onderhouden moet worden.

Bekijk de instructiekaart

Betrokkenen namens Zayaz

Projectleider: Patrick Polman
Projectconsulent: Kim Tromp

Installateur / leverancier

Voor dit project werken we samen met:

Bevico
Eltag

Vraag en antwoord

Waarom plaatst Zayaz rookmelders?

Sinds 2003 geldt voor alle nieuwbouwwoningen al dat op iedere bewoonde verdieping een rookmelder moet hangen. Alle nieuwbouwwoningen die we na 2003 opleverden, hebben dus al een goede rookmelder. Deze zijn wanneer nodig al vervangen of vervangen we in 2023. Per 1 juli 2022 is een rookmelder op elke bewoonde verdieping ook verplicht voor bestaande bouw. We hebben een overzicht gemaakt om welke woningen dit gaat. Tot nu toe vervingen of plaatsten we in ruim 4.700 woningen rookmelders. Bij nog 800 woningen doen we dat voor het eind van het jaar.

Als mijn rookmelder niet voor 1 juli hangt, heb ik dan een probleem?


Nee, hier hoeft u zich geen zorgen over te maken. Zayaz doet er alles aan om de rookmelders vóór 1 juli 2022 te plaatsen. Lukt dit niet? Dan doen we dat zo snel mogelijk erna. Verzekeraars hebben hun voorwaarden nog niet aangepast voor dit jaar. U bent gewoon verzekerd als er brand uitbreekt.

Bij mij zijn de rookmelders nog niet geplaatst of vervangen. Kan ik dat ook zelf doen?

Nee, het plaatsen van de rookmelders is de verantwoordelijkheid van Zayaz. De rookmelders die we ophangen hebben een sticker, zodat duidelijk is dat ze door ons zijn opgehangen. En we ook zeker weten dat de rookmelder aan de juiste eisen voldoet. Wanneer u zelf extra rookmelders wilt plaatsen voor meer veiligheid, is dat natuurlijk alleen maar goed.

Ik heb nog geen (nieuwe) rookmelders gehad, hoe kan dat?

Bij sommige woningen zijn nog geen rookmelders geplaatst, omdat Zayaz of installateur geen contact kreeg met de bewoner, of de bewoner wilde niet meewerken. We doen ons best alsnog met de bewoners in contact te komen. We sturen een extra brief of bellen deze bewoners op.

Ben ik verplicht om mee te werken?

Ja, als huurder moet u meewerken aan het plaatsen van de rookmelders. Een huurder die niet meewerkt, wordt hier door Zayaz of de gemeente op aangesproken. Uiteindelijk kan zelfs de rechter u verplichten om alsnog mee te werken.

Ik heb nog geen brief gehad, wanneer komen ze bij mij langs?

Voor het plaatsen of vervangen van de rookmelders werkt Zayaz samen met installateurs Eltag en Bevico. Zij sturen u een brief met een datum en tijdstip waarop ze bij u langskomen. U hoeft hier dus zelf niks voor te doen. Als u nog geen brief heeft gehad, kan het zijn dat u deze nog krijgt. Of dat uw woning al de juiste rookmelders heeft.

Ik heb al rookmelders hangen, komen jullie dan toch langs?

Ja, ook als u al rookmelders heeft hangen, vervangen wij deze. Hier hoeft u niks voor te betalen

Waar moet de rookmelder hangen?

De rookmelder moet op elke bewoonde verdieping hangen. Op een zolder of in een kelder waar niemand woont, hoeft dus geen rookmelder te hangen. In afgesloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, juist wel. En in kamerwoningen zoals in studentenhuizen ook.

Hoeveel rookmelders krijg ik?

Op iedere verdieping waar geleefd wordt krijgt u een rookmelder. Bij eengezinswoningen gaat dat vaak om 2 of 3 rookmelders. Voor appartementen soms 1 rookmelder, soms meer. Als er door een besloten ruimte (bijvoorbeeld kelder) een vluchtroute loopt, moet daar ook een rookmelder hangen.

Meldt de rookmelder ook koolstofmonoxide?

Nee, de rookmelder geeft alleen aan wanneer er rook of brand is. Voor een melding van koolstofmonoxide heeft u een koolstofmonoxidemelder nodig.

Hoe weet ik of mijn rookmelder goed werkt?

Bij het plaatsen van de rookmelders heeft de monteur een instructiekaart achtergelaten. Hierop staat hoe u de rookmelder gebruikt en onderhoudt. U vindt hem hier.

Hoe lang gaat de rookmelder mee?

De batterij van de rookmelder gaat ongeveer 10 jaar mee. Is de batterij leeg? Dan klinkt er iedere 40 seconden een waarschuwingssignaal. Dan kunt u bij Zayaz gratis een nieuwe rookmelder bestellen.

Wat moet ik doen als de rookmelder piept?

Het kan zijn dat uw rookmelder een storing aangeeft en piept. Is dit het geval? Volg dan onderstaande stappen.

  1. Draai de rookmelder los en schrijf het type en serienummer van de rookmelder op.
  2. Bel de klantenservice van Zayaz via 073 – 648 24 00. Zij verbinden u door met de installateur. Houd het type en serienummer van de rookmelder bij de hand.
  3. Wilt u liever online een afspraak maken? www.zayaz.nl/reparatie-melden
Geeft de rookmelder een ongewenst "lang alarmsignaal"? Dan is er meer aan de hand. Gelukkig zijn de meeste ongewenste meldingen redelijk snel op te lossen. Lees het hier.
Ben ik zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de rookmelder?

Ja, na het plaatsen van de rookmelder is het belangrijk dat u de rookmelder op een goede manier gebruikt en onderhoudt. Hiervoor heeft u een instructiekaart in uw meterkast gekregen. Hierop leest u hoe u de rookmelder kunt testen en onderhouden. U vindt de instructiekaart hier.

In mijn woning hangen wel rookmelders, maar deze zijn oud. Krijg ik ook nieuwe rookmelders?

Ja, ook als u al rookmelders heeft hangen en deze verouderd zijn vervangen we de rookmelders. Dat doen we in 2023. Eerst zorgen we er dit jaar voor dat alle woningen die nog geen rookmelders hebben, een rookmelder krijgen.