'De computer denkt niet als mens'

De woningnood is hoog: we komen ruim 300.000 woningen tekort in Nederland. Ook in Den Bosch is de vraag naar een betaalbare huurwoning enorm. Begin januari kwamen op 9 flexwoningen in De Vliert zo'n 2400 reacties binnen. Bij het nieuwbouwproject Hervensche Park kwamen op 1 woning ruim 1000 reacties binnen. Kleine kans dat je de woning dan toegewezen krijgt. Toch lukte het Ben van de Laar en zijn vrouw Petra. Al was de woning bijna aan hun neus voorbij gegaan."Verdorie, hou kan dat nou?", vroeg Ben van de Laar (68) zich af, toen hij via WoonService probeerde te reageren op een nieuw huurappartement in De Herven. Steeds opnieuw kreeg hij dezelfde foutmelding. Ben klom in de telefoon en wat bleek: het jaarinkomen dat in het systeem stond, was een paar euro te hoog. "Dat is de computer hè, die kijkt niet als een mens. Gelukkig vond Fiona van Zayaz ook dat dit onredelijk was. Dankzij haar konden we toch reageren. En we kregen het huis nog ook!"

Eerlijk is eerlijk, Bens vrouw Petra (70) ziet het nog niet zo zitten. Ze woont al bijna haar hele leven in Orthen, waarvan 45 jaar in hun koophuis. En nu verhuist ze in april naar een appartement dat ze alleen van een tekening kent. "Ik vind dat moeilijk, het lijkt me zo klein. Maar ik zie ook wel dat het hier geen doen meer is. Ik heb gezondheidsproblemen en kan de trap steeds moeilijker op. Ben moet bijna alles alleen bijhouden. Het wordt teveel." Misschien is haar man daarom ook enthousiaster: "Ik zie het helemaal zitten, alles is straks nieuw en duurzaam. Het huis is inderdaad kleiner, maar dat is juist de bedoeling. Ik ben al druk aan het opruimen, de kinderen mogen nu hun eigen zolder vol zetten."

Klein pensioentje
Ben en Petra zijn blij dat Zayaz bereid was bij de toewijzing niet op een paar euro te kijken. "Fiona heeft een eerlijke inkomenscheck gedaan, daaruit bleek dat het kon. Wij hebben alleen aow en een klein pensioentje. Als je daarmee nog geen sociale huurwoning krijgt, weet ik het ook niet meer", zegt Ben. "We stonden al twaalf jaar ingeschreven bij WoonService, dat was nu ons geluk."

Elke dag vakantie
De stylist die het echtpaar helpt met het verkopen van hun eigen woning, kijkt ook mee met de inrichting van het huur appartement. "Het is 43 m2, zoiets als een vakantiehuisje. We moeten het slim indelen", zegt Petra. "Wafa van Zayaz helpt ons goed met allerlei vragen, bijvoorbeeld over de tv-aansluiting. In het voorjaar komt er een kijkdag, dan weten we meer. Ik hoop dat de winkels dan ook weer open zijn, zodat we nieuwe meubels kunnen kopen. Wie weet, misschien heb ik straks elke dag een vakantiegevoel."