'Deze leuke, jonge mensen hebben allemaal hun eigen dromen en wensen'

De Vlieger: een steengoed nieuwbouwplan voor 17 leukerds


Ze gooiden vol enthousiasme stenen door de ruit toen de voormalige basisschool De Vlieger werd gesloopt, ze maakten mood boards ter inspiratie voor de inrichting van hun nieuwe appartementen en ze spreken nú al elke maand af, om elkaar beter te leren kennen. Dus wie zich nog afvraagt of de toekomstige bewoners van het ouderinitiatief aan de Henri Bayensstraat in Hintham al een beetje zin hebben in hun nieuwe woning… JA DUS! Afgelopen mei werd het bouwbord onthuld, en spraken we enkelen van hen..


Zelfstandig
Samen met Hoedemakers Bouw ontwikkelt Zayaz op de plek naast het Annabos 2 appartementencomplexen. In het ene gebouw komen 19 reguliere huurwoningen, in het andere komen 17 appartementen met 2 gezamenlijke huiskamers voor jongeren met een (licht) verstandelijke beperking. "Eindelijk is het echt zover!", verzucht Bob van Beugen. Ruim 12 jaar geleden richtte hij samen met andere ouders Stichting Steengoed op, met als doel een fijne eigen woonplek met begeleiding te realiseren voor hun kinderen.

"Toen onze zoon Bryant 17 was, begonnen we na te denken over zijn toekomst. Ieder kind gaat uiteindelijk een keer op zichzelf, maar voor jongeren als hij is het hebben van een fijne, veilige plek extra belangrijk. Sinds de oprichting van Steengoed kwamen er verschillende bouwplannen op tafel, maar ze gingen om allerlei redenen steeds niet door. Ik had er bijna mijn buik van vol, toen de gemeente met De Vlieger kwam. Het is echt een mijlpaal voor ons, dat in mei eindelijk de eerste paal de grond in gaat. Hier kunnen onze kinderen straks met goede ondersteuning zo zelfstandig mogelijk wonen."

Stenen gooien
Niet alleen de ouders zijn blij met de nieuwbouw, ook de jongeren zelf staan te popelen. Jeroen Hinfelaar (20) en Ilona Schoemacher (21) zijn 2 van de 17 gelukkige toekomstige bewoners. Corona of niet – natúúrlijk komen ze kijken als de eerste paal de grond in gaat. "Als we met te veel mensen zijn om binnen de hekken te staan, dan kijk ik wel vanaf de straat", vindt Ilona. "Ik móet het zien. Het is een superbelangrijk moment voor mij, ik wil het voor geen goud missen." Bij de sloop was dat niet anders; ook daar waren bijna alle toekomstige bewoners aanwezig. "We mochten de ruiten van het oude gebouw kapot gooien", vertelt Jeroen. "En niet met een sloophamer of zo, maar gewoon met stenen. Dat was echt superleuk."

Negen mood boards
Er zijn inmiddels al 15 appartementen vergeven, voor de laatste 2 zoekt Steengoed zorgvuldig naar bewoners die passen bij de bestaande groep. "Een goede klik is echt belangrijk als je op deze manier gaat samenwonen, dus daar besteden we veel aandacht aan", vertelt Bob. Vooruitlopend daarop wordt er nu al elke maand iets leuks voor de groep georganiseerd. "Tijdens de lockdowns deden we vooral online quizjes en videobelden we met elkaar. Toen er wat meer mocht, hielden we ook spelletjesavonden", vertelt Jeroen. "We hebben echt een fijne groep, ik vind het nu al heel gezellig. Ik heb er echt zin in om straks met zijn allen in één huis te wonen."

Een groepsactiviteit die vooral Ilona erg leuk vond, was het maken van een mood board. "Dat is een bord waarop je plaatjes plakt met allerlei ideeën voor je nieuwe appartement. Ik vond dat zo leuk om te doen, dat ik er volgens mij al wel negen heb gemaakt. Dat wordt nog lastig kiezen straks." Een van de dingen die zowel bij Jeroen als Ilona bovenaan de wensenlijst staat, is een tweepersoonsbed. "Want dat heeft tegenwoordig iedereen."

Terwijl de jongeren onderling vast een goede band smeden, bereiden de ouders achter de schermen in verschillende werkgroepen de verhuizing voor. "De inrichting van de gezamenlijke ruimtes, het zoeken van sponsors, maandelijks overleg met Zayaz en Hoedemakers over de bouw, het aannemen van een vaste groep begeleiders, afspraken maken over de zorg die zij gaan leveren, de financiën… er is genoeg te doen", vertelt Bob. "Maar het is allemaal leuk werk. Er breekt ook voor ons een mooie tijd aan."

Serietje kijken
Omdat de bewoners straks allemaal een volledig uitgerust appartement krijgen, hebben ze de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze hun tijd doorbrengen. Zowel Ilona als Jeroen vinden dat heel fijn. "Het hangt van mijn stemming af of ik zin heb om te kletsen of een momentje voor mezelf wil. Dat kan ik straks per dag zelf bepalen", zegt Jeroen. "Ik kook graag, dus dat wil ik zeker gaan doen. Het winkelcentrum is namelijk vlakbij. Maar als ik de hele dag heb gewerkt in de Raadskelder, kan het ook fijn zijn om gewoon bij de groep aan te schuiven. Straks kan ik kiezen." Ilona is vastbesloten zoveel mogelijk haar eigen plan te trekken. "Ik woon nu nog bij mijn ouders, maar het lijkt me heerlijk om straks helemaal zelf te bepalen wat ik doe. Gewoon eten wat ik wil én wanneer ik het wil en daarna lekker een serietje kijken op mijn eigen bank. Super."

Dromen
De oplevering staat gepland voor de eerste helft van 2022; de bewoners moeten dus nog even geduld hebben. Makkelijk zal dat niet zijn, de bouwvakkers van Hoedemakers moeten niet vreemd opkijken als ze Jeroen, Ilona en ongetwijfeld ook nog wat anderen regelmatig achter de bouwhekken zien staan turen. "We zijn allemaal ontzettend nieuwsgierig", lacht Bob. "Deze leuke, jonge mensen hebben allemaal hun eigen dromen en wensen. Dit bouwproject laat er straks een heleboel uitkomen, dat geeft ons nu al energie."

Lees meer over dit project

Publicatiedatum: mei 2021