'De bewoners willen zoveel mogelijk gewoon meedoen, op deze plek kan dat'

Aan de Klokkenlaan komt een eigen plek voor 32 mensen met een beperking


Een fijne eigen plek, waar je zo zelfstandig mogelijk kunt wonen én volop kunt deelnemen aan het leven. Voor 32 mensen met een meervoudige en/of verstandelijke beperking wordt die droom in 2023 werkelijkheid aan de Klokkenlaan.

Begeleiding
Op de plek van de voormalige Gabriëlschool gaat Zayaz 4 appartementencomplexen bouwen, voor 95 woningen in totaal. Cliënten van zorginstelling Philadelphia trekken straks in het meest rechtse gebouw, de overige 3 panden zijn bestemd voor reguliere sociale verhuur. "Van de 32 appartementen die wij krijgen toegewezen, zijn al 20 bewoners bekend", vertelt Jaap Molema, manager zorg en begeleiding voor Brabant bij Philadelphia. "We bieden ook straks 24-uurzorg. De meeste bewoners zijn overdag naar hun werk of dagbesteding, dan zijn wij er ook niet. Maar als ze thuis zijn, is er altijd begeleiding."

Moderne zorg
De nieuwbouw voldoet helemaal aan de eisen van deze tijd, waardoor Philadelphia er betere zorg kan bieden. "Het nieuwe gebouw wordt straks 4 verdiepingen hoog, op elke etage komen 8 appartementen. Zo blijft het voor het gevoel van de bewoners toch kleinschalig, dat vinden ze fijn. Tegelijkertijd zijn wij door de grootte beter in staat onze zorg aan te passen, bijvoorbeeld omdat iemand ouder wordt", vertelt Jaaps collega Reinier Bakkenes, kwartiermaker voor de regio zuid.

Leuke mensen
Zowel Jaap als Reinier zijn blij dat het nieuwe gebouw, net als de huidige locaties trouwens, middenin een woonwijk staat. "We hebben al kennisgemaakt met de buurt tijdens de inloopavonden", aldus Reinier. "Onze bewoners willen graag van betekenis zijn voor de wijk. Zoveel mogelijk gewoon meedoen, net als iedereen. Op deze plek kan dat; er zijn winkels en groen in de buurt, er is openbaar vervoer. En het allerbelangrijkste: er wonen leuke mensen. Het deed ons goed dat de buurt tijdens de inloopbijeenkomsten zoveel interesse toonde. We voelen ons echt welkom."

Tijdens de kennismaking benadrukte Jaap dat verbinding en wederkerigheid belangrijk zijn voor Philadelphia. "Zoals dat werkt met goede buren, zijn onze buurtgenoten straks van harte welkom voor een bezoekje en een kop koffie. Wie onze bewoners leert kennen, ziet vanzelf dat ze meer zijn dan kwetsbare mensen met een zorgvraag, ze hebben ook iets te bieden! Hun onbevangenheid roept in contacten vaak iets bijzonders op, dat raakt mensen."

Meer informatie
Philadelphia houdt een lijst bij van mogelijk geïnteresseerden voor de 12 appartementen die nog niet zijn toegewezen. Meer weten? Neem dan contact op met zorgconsulent Maartje Knippels: m.knippels@philadelphia.nl of (06) 10 33 13 46.

Lees meer over het project

Publicatiedatum: mei 2021