'Als jonge vrouw in de bouw ben je wel een beetje een vreemde eend in de bijt'

Hoogste punt Zuiderschans bereikt


Op 24 maart 2021 bereikte Zuiderschans het hoogste punt. Meestal een feestelijk moment, maar ja: corona. Een frietwagen voor de medewerkers en een kort bezoek van de opdrachtgevers, daar bleef het deze keer bij, vertelt uitvoerder Eugény van de Manakker.

Blij met regen
Sinds begin dit jaar is Eugény de tweede uitvoerder, naast collega Cees van Zouwen. Samen regelen ze het dagelijkse reilen en zeilen op de bouwplaats. Globaal is Cees verantwoordelijk voor de ruwbouw en Eugény voor de gevels en de afbouw, maar dat loopt soepel in elkaar over. Het werk ligt grotendeels op schema, laat Eugény weten. "Maar sneeuw in april, dat kunnen we natuurlijk niet gebruiken! Daar reken je niet op in de planning." Ze lacht: "Ik ben zelden zo blij geweest met regen."

Vrouw in de bouw
Eugény studeerde drie jaar geleden af als bouwkundig ingenieur en kon direct aan de slag bij Dura Vermeer. "Als jonge vrouw in de bouw ben je wel een beetje een vreemde eend in de bijt; je moet je plek net wat meer verdienen. Maar het is ook grappig. Leveranciers denken meestal dat ik een stagiaire ben of de werkvoorbereider. Dan lopen ze me voorbij, op zoek naar de uitvoerder. Als ik dan zeg 'dan ben je bij de juiste persoon', zijn ze vaak heel verbaasd: 'ben jíj de uitvoerder?'

Het leukste aan de bouw vind ik het creatief nadenken. We werken hier veel met prefab elementen, zeg maar enorme legoblokken. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Een project wordt in modellen en op papier uitgedacht, maar papier is geduldig. In de praktijk loop je altijd tegen onverwachte dingen aan. Ik vind het een uitdaging om daar oplossingen voor te zoeken."

Betrokken buren
De omwonenden zijn erg betrokken bij de bouw, ziet Eugény. "Veel mensen volgen de vorderingen op de voet en komen geregeld even bij het hek kijken. Ik heb al van een aantal buurtbewoners gehoord: 'hopelijk hebben we het geluk hier straks te kunnen wonen'.

Mensen die vragen hebben of overlast ervaren kunnen altijd bij ons terecht, het liefst per e-mail. Zo gaf een buurvrouw pas aan dat de radio op de bouwplaats wel érg vroeg aangaat. En daar heeft ze gelijk in. Als onze werkdag om 7 uur begint, liggen de meeste mensen natuurlijk nog in bed. Dus gaat de muziek een uurtje later aan. Kortom: gewoon melden als er iets is. Als we het niet horen, kunnen we het ook niet oplossen."

Valt u iets op, heeft u vragen of ervaart u overlast? Stuur dan een mail naar zuiderschans@duravermeer.nl.

Lees meer over het project Zuiderschans.