Ida Schot verruilde haar eengezinswoning voor een appartement

Ida Schot (78) woonde al 55 jaar met veel plezier in haar woning aan de Rudolf Van Baarlestraat en ze plakte er graag nog wat jaartjes aan vast. Maar toen haar huis grondig gerenoveerd werd, besloot ze dat het tijd was voor een nieuwe stap. "Wekenlang in de rotzooi, dat zag ik echt niet zitten."


Haar zoon werd er geboren, haar dochter vertrok er in haar trouwjurk en haar man overleed er. Het gezin van Ida beleefde sinds 1967 een heleboel onvergetelijke momenten in de Rudolf Van Baarlestraat. "Toen ik vanuit Rotterdam naar dit huis in Den Bosch kwam, kende ik niemand. Maar toen ik afgelopen zomer vertrok, liet ik een heel leven achter. Ik ben huilend gekomen en huilend gegaan", blikt ze terug.

Toegehapt

Zonder de renovatie had Ida waarschijnlijk nog steeds aan de Rudolf Van Baarlestraat gewoond. Maar wekenlang bivakkeren tussen het stof en de bouwvakkers – dat zag ze met haar broze gezondheid niet zitten. "Zayaz stelde voor om tijdelijk naar een wisselwoning aan de Michiel de Ruyterstraat te gaan. Een goede oplossing, maar toen ik daar twee weken woonde, belandde ik in het ziekenhuis. Daarna betwijfelde mijn dochter of terugkeren naar dat grote huis met die trap nog wel zo’n goed idee was. Ik moest haar gelijk geven. Dus toen Zayaz me aanbood om in de wisselwoning te blijven wonen, heb ik ja gezegd. Zayaz verlaagde de huurprijs een beetje, zodat het gat tussen mijn oude en nieuwe huur niet te groot was. Nu is het verschil te doen."

Terwijl Ida in het ziekenhuis lag, regelden haar (klein)kinderen samen met Zayaz de verhuizing. "Het viel me zwaar dat ik alles uit handen moest geven, pas later kwam de opluchting. Ik heb nu alles gelijkvloers en hoef veel minder bij te houden, dat is fijn. Toch zal het vreemd zijn, als er straks in mijn oude huis ineens gordijnen van een ander hangen. Ik hoop dat er een jong gezin in komt, dat er net zo gelukkig wordt als wij."

Publicatiedatum: oktober 2020