'€ 1200 huur, dat was dus kansloos'

Meer kans op een huis voor mensen met een laag middeninkomenNet te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor particuliere huur of een koophuis – mensen met een middeninkomen vallen al jaren tussen wal en schip. Aan die uitzichtloze situatie wil Zayaz iets doen, door een klein deel van de vrijkomende woningen aan deze groep toe te wijzen.

Sebastiaan Uijlen (24)

"Tot afgelopen voorjaar woonde ik bij mijn ouders in Oss. We waren elkaar nog niet beu, maar het leek me wel heel leuk om in Den Bosch op mezelf te gaan. Ik studeerde hier, werk er nu en kom graag in de binnenstad. Ik bekeek eerst wat woningen op de particuliere markt, maar daarvoor betaal je vlot € 1.200 huur per maand. Dat was geen optie voor mij: woon je eindelijk in de stad, heb je niks meer over om uit te geven!

Met mijn salaris zou ook in de sociale huursector geen kans hebben gehad, als Zayaz de mogelijkheden voor middeninkomens niet had verruimd. Ik stond al 6 jaar ingeschreven en toen ik actief ging zoeken, heb ik wel eerst even gebeld om zeker te weten dat ik mijn inkomen correct had ingevoerd. Zo hoefde ik het persoonlijk ontwikkelbudget dat ik krijg van mijn werkgever, niet mee te tellen. Had ik dat wel gedaan, dan had ik op bepaalde woningen niet kunnen reageren. In maart kreeg ik een appartement aan het Emmaplein.

Ik ben er superblij mee; het is een fijne plek voor een redelijke prijs. Ik heb geen recht op huurtoeslag, maar ik hou genoeg geld over om van de stad te genieten."

Lees meer over woningen voor mensen met een laag middeninkomen

Publicatiedatum: juni 2021