Goed gereedschap is het halve werk

Timmerlui, tegelzetters, elektriciens, installateurs – wie de bouw een beetje kent, weet dat het voor aannemers steeds moeilijker wordt om vakmannen te vinden. Dus toen uitvoerder Dirk Palli van Bouwbedrijf Pennings merkte dat de Eritrese Neamn Nuguse er wel kijk op had, haalde hij en zijn collega's alles uit de kast om hem te leren timmeren. 'Toen hij hier in december begon, had hij nog nooit gereedschap gezien. Dankzij de fotokaartjes die een collega voor hem maakte, kent hij nu alle namen.'

Dirk Palli: 'Het geeft ons allemaal energie om hem te zien groeien.'


"Ik zeg altijd tegen Weener XL: als er een goede kop op staat, zijn ze hier welkom. Met inzet en inzicht kom je een heel eind op de bouw. Neamn is een open jongen, direct na het eerste gesprek besloten we hem een proefplaatsing aan te bieden. Hij begon als bouwhulp, maar we merkten al snel dat hij meer in zijn mars heeft. Hij ziet het werk, daarmee heb je al de helft gewonnen.

De taal is eigenlijk zijn enige belemmering. Neamn spreekt prima Nederlands, maar technische termen zijn wel wat anders. Daardoor lukte het hem nog niet om zijn VCA-certificaat te halen, maar als iemand daar in deze situatie moeilijk over wil doen, gaan we die discussie graag aan. Neamn gaat dat examen echt wel halen, misschien kunnen we regelen dat hij het mondeling mag doen. Voor nu laten we hem eerst maar eens landen. Toen hij begon, had hij nog nooit gereedschap gezien – laat staan dat hij de namen kende. Mijn collega Sandra maakte daarom fotokaartjes voor hem, die hij uit zijn hoofd leerde. De decoupeerzaag wordt hier sindsdien ook wel de dikwijls-op-en-neer-zaag genoemd.

Timmeren is geen makkelijk vak, maar Neamn werkt al heel behoorlijk mee. We hebben nu al profijt van hem. Dat is zeker ook te danken aan zijn vaste maatje Ruud, die de tijd neemt om hem alles uit te leggen. Het geeft ons allemaal energie om hem te zien groeien. Als je hoort wat hij heeft meegemaakt, voelt het extra goed dat hij nu deze kansen pakt. Sinds februari heeft hij een contract, over een tijdje willen we hem graag een vakopleiding aanbieden."

Neamn Nuguse: 'Na het Nederlands leer ik nu Brabants'


"Als kind wilde ik altijd treinconducteur worden, maar in de dictatuur van Eritrea heb je geen enkele toekomst. Op mijn zestiende besloot ik naar Europa te vluchten; mijn vader, moeder en zusje bleven achter. Op advies van mijn oudere broer, die in Frankrijk woont, reisde ik door naar Nederland. Volgens hem was hier meer werk. Maar hij vertelde er niet bij dat de taal verschrikkelijk moeilijk is. Voor mijn eerste baantjes, in een boekensorteercentrum en een kledingmagazijn, sprak ik voldoende Nederlands om me te kunnen redden. Toen kwam corona en raakte ik mijn baan kwijt.

Na zes maanden thuiszitten kreeg ik via Weener XL een kans bij Bouwbedrijf Pennings. Ik had zelf gevraagd om een baan in de bouw, want ik werk graag met mijn handen. Toen ik hier begon, leek het wel of ik helemaal opnieuw moest beginnen met Nederlands leren. Al die vaktermen en dan ook nog in plat Brabants! Maar ik begrijp het allemaal steeds beter. Mijn vaste maatje Ruud leert me alles. Hij haalt me elke morgen thuis op, op de bouw bepaalt hij wat we gaan doen. Ik haal de materialen en het gereedschap, ik ruim alles op en tussendoor kijk ik over zijn schouder mee. Als ik ook iets wil proberen, mag dat. Ruud is een goede collega, hij blijft altijd rustig en probeert speciaal voor mij ABN te praten.

Ik hoop dat ik bij Bouwbedrijf Pennings mag blijven. Als ik eenmaal een vaste baan heb, kan ik misschien ooit trouwen en een gezin stichten."