Geen champagne, wél zeventig sleutels

Op 8 en 15 december kregen in totaal zeventig huishoudens de sleutel van hun gloednieuwe huur appartement op de hoek van de Sint-Teunislaan en de Eekbrouwersweg. Vanwege corona was er helaas geen feestelijke opening, maar hingen de sleutels klaar in kluisjes bij Zayaz. Architecten Miel Wijnen en Joost Roefs misten het champagnemoment wel: "Het is altijd leuk om de mensen te ontmoeten waarvoor je heb ontworpen."


Voor de architecten verliep het ontwerp van het nieuwe complex een tikje anders dan gebruikelijk: er lag al een plattegrond en er was zelfs al een aannemer, toen Joost Roefs van de Twee Snoeken en Miel Wijnen van Wijnen Architectuur werden betrokken. Dat zat zo: "De drukte op de Sint-Teunislaan was bepalend voor de indeling van de appartementen. Om geluidsoverlast te voorkomen, was vooraf al besloten om de galerij daar aan de straatkant te maken, en de balkons en huiskamers aan de achterkant. De Eekbrouwersweg is een stuk rustiger, dus daar konden de balkons en huiskamers wel aan de straatkant komen", verklaart Joost.

Sexy
De keuze voor twee galerijen – de ene helft aan de voorkant en de andere helft aan de achterkant – leidde echter wel tot een architectonische uitdaging: "De bewoners die hun balkon aan de achterkant hebben, kijken uit op de galerij van de andere kant. Nou zijn galerijen meestal niet heel sexy, wij wilden toch dat de gevel er aantrekkelijk uitzag", vertelt Miel. Hij was het, die een soort open 'schijngevel' bedacht, die is opgebouwd uit verticale elementen van metselwerk, metaal en beton. "Zo kregen de galerijen toch de uitstraling van een voorgevel."

Frisse steen
Miel is ook blij met het metselwerk. "We hebben lang gezocht naar een frisse steen, die mooi reageert op de zon. We vonden hem in België. Hij combineert heel mooi met de voeg, het donkere schilderwerk en de verspringende balkons. Zo zie je dat het ook binnen een bepaald budget goed mogelijk is om iets moois neer te zetten. Dit is precies wat werken voor een woningcorporatie zo leuk maakt." Joost beaamt dat volmondig: "Sociale woningbouw daagt ons uit om binnen de kaders toch iets bijzonders te ontwerpen. Als dat lukt, heb je als architect echt toegevoegde waarde."

Bijna foutloos
Dankzij het gebruik van 3D BIM-modellen verliep de bouw vrijwel vlekkeloos. "Met BIM kun je driedimensionale bouwtekeningen maken, waarin alle installaties en constructies worden meegenomen", legt Joost uit. "Voordat de aannemer bijvoorbeeld de warmtepompen plaatste, zette hij ze eerst volledig op schaal in het model. Zo ontdekten we van tevoren al dat er iets meer ruimte moest komen bij de bergingen. Hendriks heeft de bouw heel zorgvuldig voorbereid."

Zowel Miel als Joost vinden het jammer dat er niet met de bewoners geproost kan worden op de goede afloop. "Als Bosschenaar maak ik mijn stad graag een stukje mooier. Daarom hoor ik liefst uit de eerste hand wat bewoners van mijn ontwerp vinden", zegt Miel. "Het blijft leuk om te zien voor wie je het doet. Helaas… volgende keer beter."

Lees meer over het project

Publicatiedatum: december 2020