Zelf klussen: een regenton in de tuin

Wat goed dat u een regenton gaat plaatsen! Met een regenton vangt u makkelijk schoon water op, dat u kunt gebruiken om de tuin in de droge zomermaanden water te geven. Zo geniet u van een groene tuin, en bespaart u kostbaar drinkwater! Houd bij het plaatsen rekening met een paar dingen.

Algemeen

Gebruik een vulautomaat bij het aansluiten van de regenton. Zo wordt het overtollige water weer terug afgevoerd naar de regenpijp als de regenton te vol wordt, en kan hij nooit overlopen.

Gebruikt u geen vulautomaat? Dan kunt u de regenton het beste aansluiten op de regenpijp van een schuur of berging. Die daken zijn kleiner, waardoor er weinig kans is op overstroming of lekkages.

Houd verder rekening met een paar dingen:

  • De bodem in onze stad is vaak kleiachtig. Daardoor kan regenwater niet goed de grond in. Let er dus op dat de regenton niet te vol wordt en/of overstroomt.
  • Zorg er in de winter voor dat de regenton helemaal leeg is, en het kraantje openstaat. Zo voorkomt u schade door bevriezing.
  • Als u de woning verlaat, mag u kiezen: u kunt de regenton meenemen, maar u mag 'm ook laten staan of ter overname aanbieden aan de volgende huurder. Heeft u een vulautomaat gebruikt en neemt u de regenton mee? Dan moet u de regenpijp weer in oude staat herstellen.

Aansluiten en onderhoud

U bent zelf verantwoordelijk voor het goed aansluiten, onderhouden en/of repareren van de regenton. Dit filmpje laat zien hoe u een regenton het beste kunt aansluiten.