Eigen plek voor 20 kleine gezinnen aan de Aartshertogenlaan

In november 2019 was het zover: 20 kersverse huurders kregen de sleutel van hun gloednieuwe flexibele woning. In 9 maanden tijd is het Zayaz – samen met de gemeente en bouwer Barli – gelukt om deze woningen te realiseren. Een druppel op een gloeiende plaat? "Misschien, maar wel eentje waarmee wij voor 20 huishoudens het verschil maken."

Tiny forest

De eerste bewoners melden zich al vóór 9 uur. Het weer werkt goed mee, deze eerste maandagochtend van november. De zon schijnt volop waardoor de huizen – én de omliggende bomen – er in volle glorie bij staan. Alleen het terrein tussen de 2 rijen woningen in ligt nog in puin. "Daar komt een tiny forest", vertelt Cindy, die namens Zayaz sleutels mag uitreiken. "Bewoners van de naastgelegen Pieter Breughelstraat gaan dit mee uitdenken, uiteraard in nauw overleg met de nieuwe huurders hier."

Nieuw begin

Dat tiny forest is leuk, maar voor de nieuwe huurders zal het nu even een zorg zijn. Zij krijgen de sleutel van hun nieuwe woning en het klussen kan beginnen. Dáár draait het om. Voor een aantal van hen betekent deze plek letterlijk een nieuw begin.

Huis met molen

Bijvoorbeeld voor Mariska (foto), die samen met haar kinderen van 3 en 4 jaar naar de Aartshertogenlaan verhuist. "Dit huis is wel een stuk kleiner vergeleken met waar ik nu woon", vertelt ze. "Dat is een koopwoning met 4 slaapkamers. Maar het is een mooie nieuwe start." Dat beaamt ook Mariska's moeder, die is meegekomen vandaag: "De omgeving is mooi, met het uitzicht op die bomen aan de achterkant. Fijn voor de kinderen! De oudste vond het leuk dat hij nu gaat wonen in een huis met een molen erop."

Eigen plek

Voor Ali en Joline – die met hun 1-jarige dochter én kleintje op komst een paar deuren van Mariska vandaan gaan wonen – is het vooral fijn dat ze überhaupt iets voor zichzelf hebben. "We wonen nu bij mijn ouders", vertelt Ali. "En hiervoor aan de Stadionlaan, ook op een tijdelijke plek. Maar dat was zó klein. Dit is een echt huis. Een eigen plek." Hij is vooral blij verrast met hoe de badkamer eruit ziet: "Dat lijkt er eentje uit een écht huis!"

Gloeiende plaat

Cindy lacht om deze oprechte reactie: "Hier doe je het voor. Dit zijn misschien 'maar' 20 woningen. Voor sommigen een druppel op een gloeiende plaat. Maar het is er wel één die het verschil maakt voor 20 jonge gezinnen."

Inschrijftijd

De nieuwe bewoners behouden hun inschrijftijd bij WoonService. Want het huurcontract is voor 10 jaar, dan moeten ze een ander onderkomen hebben. Ali denkt dat dat wel goedkomt: "Nu staan we 3 jaar ingeschreven, dat is niet genoeg. Dus we nemen een paar jaar de tijd om van dit huis een thuis te maken. En als we dan over 4 of 5 jaar wat anders gaan zoeken, maken we veel meer kans."

Benieuwd naar dat tiny forest? Lees erover in Buurt!

Publicatiedatum: november 2019