Slim verduurzamen na vertrek

Procesmanager onderhoud Michael Kluytmans legde thuis net het vuurwerk klaar, toen hij op Oudjaarsavond 2019 om 23.00 uur een calamiteitenmelding kreeg: brand in een huurwoning aan de Aartshertogenlaan. Hij trof er een ontredderde bewoner en een totaal verwoest appartement aan. Nadat de huurder in een andere woning was ondergebracht, kwam Michael op een idee: waarom deze niet meteen verduurzamen?


Het idee om woningen te verduurzamen als ze van huurder veranderen, speelde al langer bij Zayaz. "Als bewoners de huur opzeggen, voeren we altijd een soort APK uit in het huis. Maar eigenlijk is die periode van leegstand ideaal om méér te doen. De aannemer heeft alle ruimte en er zijn nog geen bewoners die last hebben van het werk", verklaart Michael. Hij besloot de woning aan de Aartshertogenlaan aan te grijpen om het eens uit te proberen. "Het complex staat al op de planning voor planmatig onderhoud over een paar jaar, deze woning kon mooi dienen als modelwoning. We plaatsten nieuwe kozijnen met blinde ventilatieroosters en HR++-glas, legden mechanische ventilatie aan, de keuken kreeg een aansluiting om elektrisch te koken en de buitenmuren werden van binnenuit geïsoleerd. Daarmee schoof de woning op van energielabel C naar A."

Meteen goed doen
Voor aannemer Pennings – samen met Van Wijnen onze vaste aannemer voor onderhoud – was de verduurzaming geen grote extra moeite. "Alles moest hier toch al worden vernieuwd, dan kun je het maar beter meteen goed doen", vindt Michiel Vorstenbosch, teamleider Direct Onderhoud. "Maar in situaties zonder brand werkt het toch wat anders. Zo is voor het vervangen van de kozijnen een steiger of dure hoogwerker nodig, dan is het praktischer om meteen het hele complex aan te pakken. Ook het vervangen van een dak is inefficiënt om voor één huis te doen. Maar het van binnenuit isoleren van de muren, of het aanbrengen van mechanische ventilatie lukt prima. Voor ons is het ideaal als de woning leeg staat en de wanden helemaal vrij zijn. Dat werkt lekker snel."

Ook aan de Tondeldoos voerde Zayaz afgelopen jaar een proef uit in een woning die van huurder wisselde. Adviesbureau Toevast is gespecialiseerd in verduurzamen voor woningcorporaties en leidde de proef. "Deze woning was een stuk gemakkelijker, bijna alles kon van binnenuit worden aangepakt", vertel Michael. "Het dak, de muren en de kruipruimte zijn geïsoleerd, er is ventilatie aangebracht en er liggen zonnepanelen op het dak. En dat is allemaal gelukt binnen de leegstandstermijn van pakweg twee maanden. Op deze manier is verduurzamen niet duurder dan in een groot onderhoudsproject. Ook de overlast voor de buren valt mee, omdat we niet veel hoeven hakken en breken. Het is een win-win."

Scheve gezichten
Michael verwacht dat deze aanpak de nieuwe standaard wordt bij Zayaz, al realiseert hij zich dat het soms kan leiden tot scheve gezichten. "Er zijn veel huurders die hun woning graag verduurzaamd willen hebben. Maar vraag gestuurd werken is nu nog te tijdrovend. Vaak krijgen we dan te maken met zelf aangebrachte voorzieningen, zoals stucwerk dat opnieuw moet. Dat maakt het ingewikkeld; uiteindelijk willen we vooral meters maken. We hebben een top 10 gemaakt van complexen waar verduurzamen het hardst nodig is, daar pakken we leeggekomen woningen meteen aan. Daarnaast gaan we de komende jaren meer dan duizend nieuwe woningen bouwen, dat leidt vast tot meer doorstroming. Zo komen we uiteindelijk overal."

Publicatiedatum: december 2020