Terugblik van voormalig bewoner Maikel

Met voormalig bewoner Maikel (21) blikken we terug op 2018, het jaar waarin hij er met steun van Linc naar Zorg een kamer huurde. "Dankzij de Zuiderschans gaat het nu stukken beter met me."

"Op mijn 16e zetten mijn ouders me uit huis. Het ging niet meer, we hadden elke dag ruzie. Ik veroorzaakte veel ellende, dat zie ik nu wel, maar toch deed het pijn dat ze me lieten vallen. Ik was nog maar een kind, veel te jong om voor mezelf te zorgen. Drie jaar lang zwierf ik van plek naar plek. Ik sliep in opvanghuizen, bij vrienden, maar soms ook in trappenhuizen. Leren of werken lukte niet meer. Logisch, want ik had totaal geen structuur in mijn leven en had nergens rust. Ik voelde me boos, depressief en nutteloos. Als ik daar nu aan terug denk, snap ik niet hoe ik het heb gered.

Kort lontje

Linc naar Zorg gaf me de kans om in de Zuiderschans opnieuw te beginnen. Met hulp van mijn coaches Pablo en Adil leerde ik voor mezelf te zorgen, want door mijn jeugd had ik daarin wel een achterstand. We legden lijstjes aan met in- en uitgaven, ze leerden me koken en wassen. Maar ze hielpen me ook met mijn korte lontje. Vroeger zou ik dwars door de deur naar binnen zijn gestormd als ik last had van de buren, hier heb ik geleerd dat het ook anders kan.

Dankzij mijn tijd in de Zuiderschans gaat het nu stukken beter met me. Via Zayaz vond ik een andere huurwoning, die ik supervet heb ingericht. Sinds kort ben ik schuldenvrij, daar ben ik echt trots op. Hoewel ik het nog steeds moeilijk vind om vertrouwen te hebben in de toekomst – het is al zo vaak fout gegaan – kijk ik weer een beetje vooruit. Veel bedrijven geven jongeren een kans om te werken en te leren. Misschien is dat ook iets voor mij. Ik zou wel lasser willen worden."

Tijdelijke oplossing

Pablo van den Broek (24) is Maikels trajectcoach: "Dat de Zuiderschans slechts een tijdelijke oplossing was, maakte voor deze jongeren niets uit. Een jaar is vaak genoeg om je leven weer op de rit te krijgen."