Zayaz plaatst rookmelders in uw woning

Waar rook is, is vuur. En hopelijk ook een rookmelder! Want rookmelders kunnen levens redden. Vanaf 1 juli dit jaar zijn ze verplicht in elke woning. Zayaz werkt hard om dat voor elkaar te krijgen. Helpt u mee? Voor uw eigen veiligheid.

Rookmelders zijn belangrijk, dat weet iedereen. "Sterker nog", zegt projectleider Patrick Polman, "het is de enige manier om je tijdig te waarschuwen voor brand. Zeker 's nachts. Als je slaapt ruik je niets en merk je benauwdheid niet op. Je kunt dus in je slaap komen te overlijden. Word je pas wakker door de hitte of knetterend vuur, dan ben je meestal te laat. Een rookmelder geeft je extra tijd om snel het huis te verlaten."

'Blij dat je ze hebt'

Sinds 2003 moeten alle nieuwbouwwoningen voorzien zijn van rookmelders. Per 1 juli van dit jaar geldt dat ook voor bestaande woningen. In de afgelopen tijd plaatsten we er al duizenden. "Een mooi resultaat, maar we zijn er nog niet", vertelt Robbert Lubken van installatiebedrijf Eltag. "We hebben alle huurders benaderd, per brief, telefonisch of met een bezoek. Toch zijn er nog vrij veel mensen waarmee we geen contact krijgen. Misschien vinden zij het niet nodig, maar het is geen vrije keuze." Heel treffend zegt hij: "Rookmelders schroef je aan het plafond en heb je hopelijk nooit nodig; maar is dat wel zo, dan ben je héél blij dat je ze hebt. We blijven deze bewoners benaderen en vragen hen met klem om mee te werken aan de plaatsing. Het kost niet veel tijd; zo'n 10 minuten per rookmelder. We staan dus zo weer buiten."

Per woning verschillend

Gelukkig reageren veruit de meeste bewoners snel en positief; voor hun eigen veiligheid en omdat het netjes geregeld wordt. De installateurs plaatsen een of meer rookmelders op elke bewoonde verdieping, afhankelijk van de indeling van de woning. Meestal in de hal, op de overloop en in de woonkamer, maar sowieso in alle vluchtwegen. "Elke afgesloten ruimte waar je doorheen moet om buiten te komen, noemen we een vluchtweg", legt Patrick uit. "Dat is per woning verschillend, bijvoorbeeld of je een dichte of open keuken hebt. Het kan dus zijn dat de buren meer of minder rookmelders krijgen."

Geen gedoe met batterijen

Veel huurders hebben zelf al rookmelders geplaatst en vragen of vervanging wel nodig is. Robbert: "Ja, iedereen krijgt dezelfde nieuwe rookmelders, zodat we zeker zijn van de kwaliteit en betrouwbaarheid. Bovendien hebben deze een sterke accu die tien jaar meegaat. Rookmelders van de bouwmarkt werken vaak op 9 Volt batterijen en moeten jaarlijks vervangen worden. Dat hoeft dus niet meer. Het staat allemaal op de instructiekaart die we achterlaten in de meterkast. Net als wat te doen bij een storing of gepiep, bijvoorbeeld bij te veel damp – of rook natuurlijk! – bij het koken. Verder vragen we u alleen om de rookmelders schoon en stofvrij te houden; gaat u de kamer schilderen, plak ze dan even af."

Levens redden

Patrick: "De rookmelders zijn van het merk Fire Angel, dit vonden we de beste keuze in kwaliteit, garantie, prijs en leveringszekerheid. En we hebben gekeken of het er een beetje fraai uitziet." Hij lacht: "Hoewel de meningen daarover natuurlijk kunnen verschillen."
Tot slot geeft Patrick nog twee tips. "Volgens de wettelijke verplichting plaatst Zayaz rookmelders in de vluchtwegen. We adviseren de huurders om zelf ook in de andere ruimtes rookmelders op te hangen, vooral in de slaapkamer. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld de oudere melders gebruiken die wij op andere plekken in huis vervangen.
En, heel belangrijk: houd 's nachts alle deuren gesloten. Ontstaat er brand in het washok of de keuken, dan kan een dichte slaapkamerdeur net voor dat levensreddende kwartier zorgen!"

Lees meer over het project en bekijk de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Publicatiedatum juni 2022