Boschgaard

Wij experimenteren met nieuwe woonvormen. We willen kijken of we beter kunnen aansluiten op de woonvraag van mensen. Want die verandert: steeds meer mensen willen zelf mee bouwen of ontwikkelen. Daarom geeft Zayaz de ruimte aan initiatiefgroep Boschgaard om hun droom te realiseren: voormalig buurthuis De Patio omtoveren naar een super duurzaam woongebouw.

Woongemeenschap en ruimte voor activiteiten

Er komen 19 woonunits en een buurtcentrum in een groot duurzaam gebouwd pand. Het buurtcentrum biedt ruimte aan sociaal maatschappelijke activiteiten voor bewoners én omwonenden.

Eigenaarschap

De initiatiefgroep wilde direct vanaf de start van de ontwikkeling eigenaar zijn. Dat sprak ons erg aan. Het project biedt Zayaz bovendien een kans om te experimenteren met alternatieve woonvormen en maatschappelijke bijdragen door huurders.

Wij willen hiermee een beweging op gang brengen: van 'consumeren' naar 'coproduceren'. Want we streven naar buurten en wijken waarin bewoners zelf de verantwoordelijkheid nemen voor hun woongenot en directe leefomgeving.

In een interview vertelt Jochem Kromhout - een van de leden van Collectief Boschgaard - over het hergebruik van de oude bouwmaterialen die uit de sloop van het verzorgingshuis Zuiderschans kwamen.

Wooncoöperatie

Boschgaard voert zelf de ontwikkeling, bouw én het beheer uit. En wordt hiermee één van de eerste wooncoöperaties van Nederland. Zayaz ondersteunt en faciliteert hen hierin. En blijft eigenaar van het gebouw. Daarnaast is SuperUse Studios aangesloten bij het project. Dit is een toonaangevend architectenbureau op het gebied van circulair bouwen en denken.

Wanneer de bouw is afgerond, gaan de bewoners van Boschgaard zelf het nieuwe wijkcentrum runnen. Daarin is alle ruimte voor buurtactiviteiten.

Over de bewoners van Boschgaard

Wonen is voor de bewoners van Boschgaard méér dan alleen een huis. Zij willen graag samen wonen en leven in een groep. Een deel van de bewoners is al jaren actief in Stichting Transfarmers, een stichting die is ontstaan op de Graafse Hof en Graafse Akker, gelegen naast de voormalige Patio.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over Boschgaard op hun website.

Ga meteen naar