Minitopia

Wij experimenteren met nieuwe woonvormen. We willen kijken of we beter kunnen aansluiten op de woonvraag van mensen. Want die verandert: lang niet iedereen wil wonen in een standaard eengezinswoning. En steeds meer mensen willen zelf mee bouwen of ontwikkelen. Op Minitopia geven we bewoners én onszelf de ruimte om te experimenteren.

Experimenteren met 4 bouwconcepten

Het terrein van Minitopia ligt op de Poeldonk in 's-Hertogenbosch. Hier staan 30 woningen, waarvan 6 bewoners huren bij Zayaz. Zij kregen de ruimte om 1 van de 4 verschillende bouwconcepten uit te proberen:
  • zelf afbouwen met gebruikte modules via de Nezzt
  • een WikiHouse downloaden en 3D-printen
  • een eenvoudig afbouwpakket van TheNewMakers
  • bouw volgens een geheel eigen ontwerp

Planning

De bouw van de huizen begon in september 2018. In totaal kregen de bewoners hier 3 maanden de tijd voor. Uiteraard werden (en worden) zij goed ondersteund en gefaciliteerd. Niet alleen door ons, maar ook door alle betrokken partijen: Rezone, SPARK Campus, Nezzt en TheNewMakers.

Voor 5 jaar

De bewoners kunnen ongeveer 5 jaar in hun zelfgebouwde huis blijven wonen. Alle huizen zijn relatief eenvoudige te demonteren en verplaatsen.

6 verschillende woningen

In juni 2019 werden de meeste van de 6 woningen van 'onze' bewoners opgeleverd. Zij hebben 6 verschillende huizen gebouwd:

Meer informatie

Op het terrein van Minitopia staan nog veel meer bijzondere, zelfgebouwde huizen. Een deel is al af, een aantal woningen is nog in aanbouw. Meer weten? Kijk dan op de website van Minitopia. Of bekijk dit filmpje voor een impressie: