Problemen met de buren

Ervaart u overlast van uw buren? Stel uzelf dan een paar kritische vragen. Waar gaat de overlast over? Komt het vaak voor of maar af en toe? Ben ik de enige die overlast ervaart?

Misschien valt de overlast mee als u er goed over nadenkt. Of hebben de buren niet eens door dat ze overlast veroorzaken. In een situatie van overlast heeft nooit één partij gelijk. Zoek naar een oplossing die voor alle partijen goed voelt. We geven enkele tips.

1. Ga in gesprek!

Het is belangrijk dat u eerst zelf gaat praten met uw buren. Misschien weten ze niet dat ze overlast veroorzaken. Leg de situatie uit. U kunt uw buren bij u thuis uitnodigen. Zo ervaren zij wat u ervaart.

Tips om te praten met de buren

Een gesprek voeren met uw buren kan soms lastig zijn. Wij geven enkele tips om een goed gesprek te voeren:

  • begin geen gesprek als u boos bent, dit kan de situatie negatief beïnvloeden;
  • vraag of de buren tijd hebben, of maak een afspraak;
  • vertel duidelijk waar u last van heeft en wanneer. En vraag of uw buren ook weleens last van u hebben;
  • vraag uw buren hoe ze bepaalde dingen doen en waarom;
  • zoek naar een oplossing, probeer niet alleen kritiek te geven of gelijk te krijgen. Maak redelijke afspraken met elkaar;
  • neem een kennis of familielid mee, als u dat prettiger vindt;
  • vindt u het lastig om uw buren rechtstreeks aan te spreken? Schrijf dan een kort briefje. Geef hierin vriendelijk aan dat u in gesprek wilt omdat u overlast ervaart.

2. Vraag hulp bij buurtbemiddeling

Komt u er samen niet uit? Schakel dan buurtbemiddeling in. Dit is een initiatief van welzijnsorganisatie Divers en de woningcorporaties. Kijk voor meer informatie op www.buurtbemiddeling073.nl.

3. Meld de overlast bij ons

Helpt een goed gesprek en buurtbemiddeling niet? Dan kunt u de overlast bij ons melden. Wij gaan op zoek naar een passende oplossing. U kunt ook de wijkagent of politie inschakelen als u echt geen andere oplossing ziet.