Veilig wonen

Wij vinden het belangrijk dat onze huurders veilig in hun woning kunnen wonen. Wij geven u daarom graag advies over bijvoorbeeld schimmel, legionella en asbest. Maar ook over hoe u inbraak kunt voorkomen.

Inbraak voorkomen

Niemand wil inbrekers in huis. Gelukkig kunt u zelf veel doen om inbraak te voorkomen! We geven u enkele tips.

Tips om inbraak te voorkomen
 • Zorg dat uw woning er bewoond uitziet, ook als u er niet bent. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende verlichting.
 • Gaat u op vakantie of een dagje weg? Laat het uw buren weten.
 • Sluit alles goed af. Repareer kapotte sloten zo snel mogelijk;
 • Laat uw sleutels niet aan de binnenzijde van uw sloten hangen;
 • Berg waardevolle spullen op als u niet thuis bent;
 • Ruim ladders en andere "klim"voorwerpen op;
 • Zet niet op social media dat u op vakantie bent.

Meer tips vindt u op de website van de politie.

Advies over woning beveiligen

Wilt u een gratis en onafhankelijk advies bij u thuis? Meld u zich dan bij de gemeente via (073) 615 53 33 of veiligheid@s-hertogenbosch.nl.

Schimmel

Teveel vocht in huis kan schimmel veroorzaken. Het kan op muren en deuren terechtkomen, uw woning kan muf ruiken en behang kan losraken. U kunt helpen schimmel te voorkomen. Bijvoorbeeld door uw woning goed te verwarmen én goed te ventileren.

Benieuwd wat u kunt doen én hoe Zayaz kan helpen als u problemen ervaart met schimmel? Bekijk onderstaande video:

Lees meer over ventileren

We maken lucht vochtig door bijvoorbeeld te ademen, te douchen, te koken en te wassen. Te veel vocht kan schimmels veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat we de vochtige binnenlucht vervangen door schone buitenlucht. Dit doet u door te ventileren.

Ventileren is géén energieverspilling. Het is gezonder en voordeliger om te ventileren en te verwarmen, dan niet te ventileren. Want als u niet ventileert, blijft de lucht in huis vochtig. Het kost meer energie om vochtige lucht te verwarmen, dan droge lucht. Als u goed ventileert, hoeft u dus minder te stoken.

Zo ventileert u het beste:

 • Ventileer altijd, vooral op het moment dat u in een ruimte aanwezig bent.
 • Zorg er wel voor dat ruimtes in huis niet té koud worden (minimaal 15 graden).
 • Heeft u ventilatieroosters? Zet deze standaard open.
 • Heeft u mechanische ventilatie? Zet deze standaard aan op de laagste stand. Zet op de hoogste stand tijdens het wassen, koken of douchen. Doe dit tot minimaal een half uur na het koken, wassen en douchen.
 • Zet tijdens het koken altijd de afzuigkap aan.
 • Zet, na het opstaan, uw slaapkamerraam minimaal 10 minuten helemaal open. Zet ook in andere vertrekken in uw woning even een raam open.
 • Heeft u veel mensen op bezoek, zoals bij een feestje? Ventileer dan extra.

Nog een paar tips om vocht en schimmel te voorkomen:

 • Douche ongeveer 5 minuten per persoon.
 • Droog na het douchen de wandtegels met bijvoorbeeld een wisser of handdoek. Maak ook de vloer goed droog.
 • Droog wasgoed bij voorkeur buiten of in een apart geventileerde ruimte.
 • Houd de deksel op de pan en kook kort als u veel water gebruikt.
 • Zet meubels een stukje van de muur af.

Klachten?

Een kleine schimmelplek (niet groter dan A4-formaat) kunt u zelf schoonmaken, bijvoorbeeld met een anti-schimmel spray. Een stuk goedkoper en net zo effectief: gebruik soda en lauw water. Laat goed drogen, en herhaal indien nodig. Is de muur schoon? Verf deze dan met een schimmelwerende verf (te koop bij elke bouwmarkt).

Heeft u last van grotere plekken (groter dan A4-formaat) en/of blijven de schimmel terugkomen? Meld het dan bij ons! Samen met u kijken we hoe we het probleem kunnen verhelpen. Neem hiervoor contact op met onze Klantenservice.

Legionella

Legionella is een bacterie die in kleine hoeveelheden voorkomt in ons drinkwater. Legionella is in principe niet gevaarlijk. Toch kunt u er in bepaalde situaties ziek van worden.
Lees meer over legionella

Legionella wordt gevaarlijk als de bacterie zich vermenigvuldigt. Dit gebeurt als water lange tijd stilstaat, of als de temperatuur tussen de 25 en 45 °C ligt. Iemand kan geïnfecteerd raken als de bacterie wordt ingeademd via druppels waternevel. De besmetting met legionella gebeurt altijd via de longen. Het is dus niet gevaarlijk om besmet water te drinken.

Ziek worden

Slechts een deel van de mensen die besmet raken, wordt daadwerkelijk ziek. Dit zijn vaak mensen met een verminderde weerstand.

Symptomen

Een besmetting met legionella is te herkennen aan opkomende hoofdpijn, spierpijn, gebrek aan eetlust en een ziek gevoel, gevolgd door een longontsteking met koorts boven de 39°C. De ziekte is te behandelen met antibiotica. Het is wel belangrijk dat u op tijd aan de bel trekt.

Zo voorkomt u besmetting:

 • Bent u langer dan een week niet thuis? Laat dan bij terugkomst het koude en warme water een minuut stromen voordat u gaat douchen. Daarbij kunt u de douchekop het beste onderdompelen in een emmer water, dit vermindert de kans op waternevel.
 • Stel de temperatuur van het water in uw warmwatertoestel af op minimaal 60°C. Boven de 60°C gaat de bacterie namelijk dood.

Wat wij doen om besmetting te voorkomen:

Wij laten onze complexen regelmatig testen op besmetting door adviesbureau Hydroscope. Is uw woning besmet? Dan onderzoeken wij wat de oorzaak is en lossen wij dit op. Daarna reinigen we de waterinstallatie.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over legionella op de website van de Rijksoverheid.

Asbest

Asbest is een verzamelnaam voor mineralen. In sommige situaties kan asbest gevaarlijk zijn. Graag vertellen we u hier wat meer over.

Lees meer over asbest

Vroeger leek asbest een geweldig bouwmateriaal. Dat het gevaarlijk is, bleek pas later. Sinds 1994 is asbest verboden. Asbest komt dus vooral voor bij oudere woningen, gebouwd tussen 1945 en 1993.

Asbest is alleen gevaarlijk als het loskomt

Het bestaat uit kleine vezeltjes. Als die loskomen en worden ingeademd, verhoogt dit de kans op kanker. Of iemand ziek wordt van asbest, hangt af van hoe lang en hoe vaak deze vezels zijn ingeademd.

Er zijn 2 soorten asbest

Asbest kan in 2 soorten voorkomen: losgebonden en hechtgebonden. Losgebonden asbest kan loskomen, terwijl hechtgebonden asbest stevig vastzit in het materiaal. In de woningbouw is vooral hechtgebonden asbest gebruikt. Dit is niet gevaarlijk, zolang het niet bewerkt wordt.

Geen risico

U kunt zonder risico wonen in een woning waar hechtgebonden asbest in zit. Maar ga niet schuren, boren of zagen in de materialen waarin het hechtgebonden asbest zit. Het materiaal mag ook niet breken. Verwijder asbest nooit zelf!

Onderzocht

Wij hebben al onze woningen onderzocht op aanwezigheid van asbest. Want corporaties zijn verplicht huurders te informeren over asbest in hun woning. Huurders die wonen in een woning van Zayaz met asbest, hebben hierover in 2014 informatie ontvangen. Is uw woning na 1993 gebouwd? Dan bevat uw woning geen asbest.

Twijfelt u? Vraag ons advies!

Is het materiaal in uw woning beschadigd? Of wilt u in uw huis klussen, maar u twijfelt of dat kwaad kan vanwege asbest in uw woning? Stuur dan een e-mail naar klantenservice@zayaz.nl.

Waterschade voorkomen

Een lekkage is altijd vervelend. Het opruimen en repareren na waterschade kost veel tijd en geld. Gebruik daarom onze tips om schade te voorkomen.

Tips om waterschade te voorkomen
 • Controleer regelmatig de kitnaden in de keuken en de badkamer. En houd deze goed schoon. Is er iets mis? Meld het bij ons!
 • Pas op met chemische ontstoppers. Sommige zijn zo agressief dat ze lekkages kunnen veroorzaken.
 • Maak regelmatig het filter van uw wasmachine en vaatwasser schoon.
 • Plaats een lekbak onder de wasmachine.
 • Laat de verwarming bij temperaturen onder nul dus altijd een beetje aan staan. Zo voorkomt u dat leidingen bevriezen.
 • Verwijder na het vullen van een cv-ketel altijd de slang en draai de kraan dicht.

Zorg voor een goede inboedelverzekering

In veel gevallen bent u als bewoner namelijk zelf aansprakelijk voor de gevolgschade na een lekkage.

Brandveiligheid

Wat kunt u doen om uw woning brandveiliger te maken? En wat moet u doen in geval van brand? Wij geven u graag een aantal tips. Lees meer in de folder van de brandweer.

Achterpaden

Veel woningen die wij verhuren, grenzen aan een achterpad. Handig, want dan kunt u bijvoorbeeld met een fiets of kinderwagen via de achterdeur naar binnen. Voor de veiligheid is het wel belangrijk dat bewoners deze achterpaden netjes en begaanbaar houden.

Lees meer over het veilig houden van uw achterpad

Houd het achterpad veilig

Alle achterpaden bij onze huurwoningen zijn eigendom van Zayaz. Dus als u een woning bij ons huurt met een achterpad, huurt u ook het stukje achterpad dat aansluit op uw woning. Bewoners zorgen er met elkaar voor dat het pad veilig blijft. Want een achterpad kan in een noodgeval ook een vluchtweg zijn.

Afspraken als u uw achterpad veiliger wilt maken

Samen met de gemeente en BrabantWonen maakten wij afspraken die kunnen helpen als u uw achterpad veiliger wilt maken. Dankzij deze afspraken is het voor bewoners makkelijker om hiervoor initiatief te nemen. U kunt hiervoor eventueel een financiële bijdrage krijgen.

Overleg eerst met uw buren

Voordat er iets aan uw achterpad kan worden gedaan, is het belangrijk dat u onderzoekt of er draagvlak is in de buurt. U moet hiervoor zelf het initiatief nemen. Uiteraard helpen wij hier graag bij.

Willen de buren meedoen? Dan krijgt u (via uw verhuurder, bijvoorbeeld Zayaz) meer informatie over de mogelijkheden, en de eventuele financiële bijdrage die beschikbaar is. Samen maakt u afspraken over het vervolg.

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Camera's voor uw veiligheid

Steeds meer bewoners beveiligen hun bezittingen en woonerf door gebruik van camera's. Het is niet verboden om een camera voor de beveiliging van uw eigendom in te zetten. Wel zijn hier wat regels aan verbonden.

Lees meer over de rechten omtrent cameragebruik
 • Wanneer de camera beelden opneemt, moeten bedrijven/particulieren kenbaar maken dat er camera's hangen. Bijvoorbeeld door een sticker of bordje bij de toegangsdeur.
 • Daarnaast mogen de opgeslagen beelden maximaal 28 dagen bewaard worden en mogen voor derden niet bereikbaar zijn.
 • Uw camera mag alleen opnamen maken van uw eigendom en in principe niet van de openbare weg.Maar als u bijvoorbeeld uw carport in beeld heeft en daarbij is het onvermijdelijk een deel van de stoep in beeld te hebben, is dit wel toegestaan. Enige overlap is soms onvermijdelijk.

Op de site van de Autoriteit persoonsgegevens staan alle regels rondom het gebruik van camera's op openbare plekken.

Wat is 'Camera in Beeld'?

Camera in Beeld is een politiesysteem, die alle (particuliere en overheids-)camera's op een kaart weergeeft. Zo heeft de politie overzicht van welke camera's waar hangen en waar zij opnames van maken. Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd in uw wijk, kijkt de politie in het systeem waar er camera's hangen waar mogelijk iets op te zien is en neemt vervolgens contact op met de eigenaar van die camera's. De politie kijkt dus niet live mee met de beelden. Lees meer of meld je aan via dit inschrijfformulier.