In en om het huis

Hier vindt u informatie en tips over klein onderhoud, het bijhouden (en groen houden) van de tuin en wat u moet doen als uw sleutels kwijt zijn of kapot . Heeft u een goede tip en staat die er niet tussen? Laat het weten op onze Facebookpagina!

Schimmel in huis? Bekijk deze video voor advies!

Schimmel in huis: we maken het allemaal weleens mee. En het is heel vervelend! Schimmel kan op muren en deuren terechtkomen, behang kan losraken en het kan muf gaan ruiken in huis.

Gelukkig kunt u het probleem in veel gevallen zelf oplossen. Maar soms is het verstandiger om Zayaz in te schakelen voor hulp. Deze interactieve video geeft u persoonlijk advies over wat u het beste kunt doen. En een aantal handige tips om schimmel te voorkomen.

Schoonmaken

Het is fijn wonen in een schoon en opgeruimd huis. Daarom geven we u graag een paar handige tips!

Bekijk onze schoonmaaktips

Ramen en deuren

Was de kozijnen altijd mee als u de ramen wast. En maak ook uw buitendeur twee keer per jaar schoon met lauw water en groene zeep. Vergeet het glas, de kit en de sponningen niet. Zit er rondom de deur een rubber tochtstrip? Behandel deze één keer per jaar met talkpoeder. Zo blijft ie soepel!

Scharnieren en sloten

Smeer scharnieren en sloten jaarlijks in met een druppeltje zuurvrije olie of gebruik teflonspray voor een goede werking. Draait uw sleutel moeilijk om in het slot? Gebruik dan een beetje grafietpoeder. En: maak het inbrekers niet te makkelijk! Sluit ramen en deuren goed af en laat geen sleutels aan de binnenzijde van de sloten zitten.

Tegels

Ga regelmatig met een vochtig doekje over uw wandtegels. Zijn ze erg vies? Doe dan wat allesreiniger bij het water. Droog de tegels na met een droge doek. Zo gaan ze weer glimmen.

Keuken

Keukenkastjes schoongemaakt? Maak ze goed droog! Dit voorkomt schimmel en zorgt ervoor dat de kastjes niet uitzetten. Heeft u een kunststof keukenblad? Verwijder hardnekkige vlekken niet met schuurmiddel of staalwol, dat tast de toplaag van het werkblad aan.

Badkamer

Voorkom schimmelvorming door goed te ventileren. Heeft u net gedoucht? Maak dan de douchewand en de tegels droog en zet de badkamerdeur een half uur op een kier. Zo kan de rest van de vochtige lucht ontsnappen.

Voorkom verstoppingen

Houd uw afvoer vrij van vuil! Haal regelmatig de afvoerdeksel eraf om het vuil te verwijderen.


Overlast van muizen, wespen en ander ongedierte

De belangrijkste tips om te voorkomen dat je last krijgt van ongedierte in huis zijn: goed onderhoud, regelmatig schoonmaken en vocht vermijden. Zijn ongedierte en plagen toch in je huis beland? Grijp dan niet meteen naar gif, maar probeer eerst milieuvriendelijke oplossingen.

Tips om ongedierte te voorkomen


Gelukkig zijn er genoeg manieren om een plaag te stoppen of zelfs te voorkomen. Lees altijd goed over de juiste aanpak om jouw kwelgeest in huis aan te pakken. Gifgebruik is in veel gevallen verboden. Kijk voor (milieuvriendelijke) tips voor bestrijding van muizen, ratten, wespen en andere ongedierte op de website van Milieu Centraal.

Voor het (laten) bestrijden van ongedierte zoals muizen en wespen bent u zelf verantwoordelijk. Het bestrijden van ratten is een taak van de gemeente. Twijfelt u over wie verantwoordelijk is voor de bestrijding? Meld uw overlast door een reparatieverzoek in te dienen bij ons. U krijgt direct antwoord of u zelf de bestrijding moet regelen of een interne specialist van Zayaz uw overlast komt beoordelen.

Meld hier uw ongedierte overlast.

Zorgen voor tuin, schutting en achterpad

De tuin is het verlengde van uw woning. Zorg dat u ervan kunt genieten!
Huurders moeten zelf zorgen voor het onderhoud van de tuin. Dat geldt ook voor het onderhoud aan schuttingen (of andere erfafscheiding) en het netjes en begaanbaar houden van het achterpad.

Lees hier wat u zelf moet doen

In het Besluit Kleine Herstellingen staat wat huurders zelf moeten doen aan het onderhoud van hun tuin, schutting en achterpad.

Daarin staat bijvoorbeeld dat huurders er zelf voor moeten zorgen dat:

 • het gras wordt gemaaid;
 • gebroken tegels worden vervangen;
 • (houten) schuttingen en hekken onderhouden blijven;
 • onkruid regelmatig wordt weggehaald, ook tussen tegels van opritten, achterpaden, toegangspaden en terrassen;
 • het achterpad of de brandgang netjes en begaanbaar (en dus veilig) is;
 • er regelmatig wordt gesnoeid, en dat dode planten worden weggehaald of vervangen.

(Houten) schuttingen en hekken onderhouden

Volledig houten erfafscheidingen (schuttingen, hekken, etc.), begroeiing (bijvoorbeeld klimop) en de scheiding tussen de woningen onderling moet u zelf onderhouden. Of vervangen als het nodig is. Ook kapotte planken of delen van een schutting moet u zelf vervangen. En u moet ervoor moet ervoor zorgen dat de schutting goed recht staat.

Uitzondering: heeft u een stenen of stalen schutting of hek in de tuin? Dan zorgt Zayaz voor het onderhoud.

Achterpad en brandgang

Alle achterpaden bij onze huurwoningen zijn eigendom van Zayaz. Dus als u een woning bij ons huurt met een achterpad (of brandgang), huurt u ook het stukje pad dat aansluit op uw woning.

Zayaz is verantwoordelijk voor het aanleggen en onderhouden van de bestrating. Als het nodig is, verhelpen we verzakking. En zorgen we ervoor dat het achterpad egaal blijft.

Bewoners zorgen er met elkaar voor dat het pad veilig blijft. Want een achterpad of brandgang kan in een noodgeval ook een vluchtweg zijn. Het is dus belangrijk dat er niet te veel onkruid staat of overhangende takken hangen. En dat er geen afval wordt achtergelaten.

Meer groen in de tuin of op het balkon

Planten en bomen verminderen de zomerhitte in de straat én ze zorgen ervoor dat het regenwater sneller wordt opgenomen – erg belangrijk bij het extreme weer dat we steeds vaker krijgen. Lodewijk Hoekstra - Nederlands bekendste tv-tuinman - geeft 5 tips om de tuin met weinig geld groener te maken.

Leg een geveltuintje aan

Een geveltuintje is een strook groen die tegen de voorkant van uw woning ligt, op grond van Zayaz of van de gemeente. U mag zo'n strook groen zelf aanleggen. Graag zelfs! Want het fleurt uw woning én de straat op. En het zorgt ervoor dat regenwater beter wegloopt en warmte beter weg kan. Hier leest u meer over het aanleggen van een geveltuintje.

Tuingereedschap Uitleenservice

Wilt u tuinieren, maar u heeft hiervoor geen of niet het juiste gereedschap? Dan kunt u bij ons gratis tuingereedschap lenen. Bijvoorbeeld een elektrische heggenschaar of grasmaaier, bladblazer, snoeischaar, hogedrukreiniger of handtuingereedschap. Deze uitleenservice is een initiatief van BrabantWonen en Zayaz.

Zo werkt het
U belt naar de vrijwilliger in uw wijk. Spreek af wat u wilt lenen en wanneer. U kunt het gereedschap gratis lenen (u moet wel legitimatie kunnen laten zien).

 • Woont u in West? Bel 06 - 43 11 58 58.
 • Woont u in Zuid of Oost? Bel an 06 - 47 11 84 59.
 • Woont u in Maaspoort? Bel 06 - 83 39 77 38.
 • Woont u in De Groote Wielen? Bel één van bovenstaande nummers.

Overlast in openbare ruimte: melden bij gemeente

Ervaart u overlast van illegale vuil- of afvalstort, ongedierte of zit er een stoeptegel los in de straat? Via de BuitenBeterApp maakt u snel en eenvoudig melding bij de gemeente. Heeft u geen smartphone? Gebruik dan het meldingsformulier of bel: 073 - 615 55 55.

Een paar voorbeelden van dingen die u kunt melden via de app:

 • Illegale vuil- of afvalstort en zwerfafval
 • Hondenoverlast
 • Ongedierte of dierplagen (bijvoorbeeld wespen, processierupsen)
 • Overlast door bouw- en/of sloopwerkzaamheden
 • Kapotte lantaarnpaal, losliggende stoeptegel of gaten in de weg

Energie besparen

Energie kost geld. En het wordt er helaas niet goedkoper op. Dat kunnen we niet veranderen. Maar er zijn veel manieren om energie te besparen. Wij geven u graag een aantal tips!

Bekijk de tips voor energie besparen
 • Zet elektrische apparaten helemaal uit; niet op stand-by.
 • Ventileer goed in huis; een vochtig huis verwarmen kost meer energie.
 • Was drogen? Hang 'm buiten wanneer het kan!
 • Was niet op 60 maar op 40 graden.
 • Vervang gloeilampen door LED-lampen.
 • Maak er een sport van om korter te douchen.
 • Plak radiatorfolie achter de radiatoren.
 • Plaats tochtstrips langs deuren en ramen.
 • Vervang een oude douchekop door een waterbesparend exemplaar.

Doe de bespaartest

Benieuwd hoe u nog meer kunt besparen? Doe de bespaartest van Milieu Centraal. Deze geeft gratis advies op maat.

Stap over op een andere energieaanbieder

Overstappen is niet moeilijk en kan u per jaar behoorlijk wat geld besparen. Kijk bijvoorbeeld eens op www.pricewise.nl. Daar kunt u makkelijk en snel energieaanbieders vergelijken.

Meer besparen?

Kijk voor meer tips op de website van Woonlastendebaas.

Sleutels kwijt of kapot

Wij hebben geen reservesleutels van uw woning. Wij kunnen u dus geen andere sleutel geven als uw sleutel kwijt of kapot is. U kunt De Sleutelspecialist vragen om de sloten te vervangen. De kosten zijn voor uzelf.

Wilt u graag meer sleutels van uw woning? Bestel dan extra sleutels bij De Sleutelspecialist. De kosten zijn voor uzelf.

Lees meer over wat we doen na inbraak of vandalisme

Inbraak
Als na een inbraak uw sleutels gestolen zijn, vervangen wij de cilinder(s) van uw slot(en) als deze geforceerd is/zijn. U moet dan wel kunnen laten zien dat u aangifte heeft gedaan bij de politie. Anders moet u de kosten voor reparatie alsnog zelf betalen.

Is/zijn de cilinder(s) van uw slot(en) niet geforceerd en wilt u ze toch vervangen? Dan moet u dat zelf regelen. U kunt proberen de kosten te verhalen op uw inboedelverzekering.

Vandalisme
Is er lijm in uw slot gespoten? Dat is vandalisme. Als het nodig is, vervangt Zayaz de cilinder(s). Ook dan moet u wel kunnen laten zien dat u aangifte heeft gedaan bij de politie.

Bevroren leidingen voorkomen

Voorkom onnodige schade en kosten door bevroren leidingen! Bijvoorbeeld door uw woning goed te verwarmen. En de buitenkraan op tijd af te sluiten.

Lees hier wat u zelf kunt doen tegen bevroren leidingen

Verwarm uw woning

Zorg ervoor dat u uw woning continu verwarmt. Zijn er kamers die u niet verwarmt? Bescherm de kranen en leidingen in die ruimten: sluit ze af én tap ze af. U kunt ze ook isoleren met isolerend schuim van de bouwmarkt.

Sluit uw buitenkraan op tijd af

Heeft u een buitenkraan? Sluit en tap deze af voordat het begint te vriezen. Dek de meter en de hoofdkraan af met kranten. Doe hierover een vuilniszak.

Langere tijd van huis

Zorg ervoor dat de thermostaat nooit lager staat dan 15°C. Zet de deuren op een kiertje zodat warmte zich kan verspreiden. En tap de leidingen af in onverwarmde ruimten.

De leiding is toch bevroren. Wat nu?

Probeer bevroren leidingen nooit met open vuur weer te ontdooien. U kunt ze wel ontdooien met hete lucht, warme doeken of warm water. Een föhn of een straalkacheltje kan goed werken. Als niets helpt, stuur dan een e-mail naar onze Klantenservice.

Watermeter bevroren? Bel Brabant Water!

De watermeter is eigendom van Brabant Water. Is uw watermeter bevroren? Bel dan rechtstreeks met Brabant Water: 073 - 683 80 00. Zij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Verstoppingen voorkomen

Voorkom onnodige schade en kosten door verstopping. Let goed op wat u met uw afval doet. Spoel niet alles zomaar door uw gootsteen of toilet. En maak regelmatig uw afvoer schoon.

Lees hier wat u zelf kunt doen om verstopping te voorkomen

Alles wat u in de gootsteen of door de wc spoelt, komt in het riool terecht. In veel gevallen is het riool daar ook voor bedoeld, maar is sommige gevallen juist niet. En kan het veel schade veroorzaken. Vet stolt en doekjes hopen op. Met verstoppingen tot gevolg, die alleen een ontstoppingsbedrijf kan oplossen.

In dit handige overzicht ziet u wat u met uw afval doet.

Rioolfonds

Wij adviseren huurders om lid te worden van het Rioolfonds. U betaalt dan een maandelijkse bijdrage, en bent daarmee verzekerd tegen onverwachte kosten. Lees meer over het Rioolfonds.