In en om het huis

Hier vindt u handige tips voor schoonmaken, onderhoud en tuinieren. En u leest bijvoorbeeld wat u kunt doen om energie te besparen. Heeft u nog een goede tip en staat die er niet tussen? Laat een bericht achter op onze Facebookpagina!

De BuitenBeterApp

Kapotte lantaarnpaal, een losse stoeptegel of zwerfvuil? Meldingen en tips over de openbare ruimte geeft u eenvoudig door via de BuitenBeterApp van de gemeente 's-Hertogenbosch. Via de BuitenBeterApp maakt u snel en makkelijk een melding en stuurt u een foto van de situatie mee.

Wat kunt u melden?

Met de BuitenBeterApp kunt u bijvoorbeeld melden:

 • Gaten in het wegdek
 • Hondenoverlast
 • Illegale vuil- of afvalstort en zwerfafval
 • Kapotte lantaarnpaal of verkeerslichten
 • Losliggende stoeptegels
 • Ongedierte of dierplagen (bijvoorbeeld wespen, processierupsen)
 • Overlast door bouw- en/of sloopwerkzaamheden
 • Stank- en geluidsoverlast van bedrijven
 • Vernielingen aan speeltoestellen
 • Verstopte straatputten

Melding maken

Maak uw melding via de BuitenBeter app. Heeft u geen smartphone? Gebruik dan het meldingsformulier of neem telefonisch contact op met het meldpunt via (073) 615 55 55.

Schoonmaken

Het is fijn wonen in een schoon en opgeruimd huis. Daarom geven we u graag een paar handige tips!

Bekijk de schoonmaaktips

Ramen en deuren

Was de kozijnen altijd mee als u de ramen wast. En maak ook uw buitendeur twee keer per jaar schoon met lauw water en groene zeep. Vergeet het glas, de kit en de sponningen niet. Zit er rondom de deur een rubber tochtstrip? Behandel deze één keer per jaar met talkpoeder. Zo blijft ie soepel!

Scharnieren en sloten

Smeer scharnieren en sloten jaarlijks in met een druppeltje zuurvrije olie of gebruik teflonspray voor een goede werking. Draait uw sleutel moeilijk om in het slot? Gebruik dan een beetje grafietpoeder. En: maak het inbrekers niet te makkelijk! Sluit ramen en deuren goed af en laat geen sleutels aan de binnenzijde van de sloten zitten.

Tegels

Ga regelmatig met een vochtig doekje over uw wandtegels. Zijn ze erg vies? Doe dan wat allesreiniger bij het water. Droog de tegels na met een droge doek. Zo gaan ze weer glimmen.

Keuken

Keukenkastjes schoongemaakt? Maak ze goed droog! Dit voorkomt schimmel en zorgt ervoor dat de kastjes niet uitzetten. Heeft u een kunststof keukenblad? Verwijder hardnekkige vlekken niet met schuurmiddel of staalwol, dat tast de toplaag van het werkblad aan.

Badkamer

Voorkom schimmelvorming door goed te ventileren. Heeft u net gedoucht? Maak dan de douchewand en de tegels droog en zet de badkamerdeur een half uur op een kier. Zo kan de rest van de vochtige lucht ontsnappen.

Voorkom verstoppingen

Houd uw afvoer vrij van vuil! Haal regelmatig de afvoerdeksel eraf om het vuil te verwijderen.

Energie besparen

Energie kost geld. En het wordt er helaas niet goedkoper op. Dat kunnen we niet veranderen. Maar er zijn veel manieren om energie te besparen.

Bekijk hier de tips

Een paar tips

 • Zet elektrische apparaten helemaal uit; niet op stand-by.
 • Ventileer goed in huis; een vochtig huis verwarmen kost meer energie.
 • Zijn er kamers waar u niet hoeft te zijn? Zet daar de verwarming en het licht uit.
 • Was drogen? Hang 'm buiten wanneer het kan!
 • Was niet op 60 maar op 40 graden.
 • Vervang gloeilampen door LED-lampen.
 • Maak er een sport van om korter te douchen.
 • Plak radiatorfolie achter de radiatoren.
 • Plaats tochtstrips langs deuren en ramen.
 • Vervang een oude douchekop door een waterbesparend exemplaar.

Doe de bespaartest

Benieuwd hoe u nog meer kunt besparen? Doe de bespaartest van Milieu Centraal. Deze geeft gratis advies op maat.

Stap over op een andere energieaanbieder

Overstappen is niet moeilijk en kan u per jaar behoorlijk wat geld besparen. Kijk bijvoorbeeld eens op www.pricewise.nl. Daar kunt u makkelijk en snel energieaanbieders vergelijken.

Meer besparen?

Kijk voor meer tips op de website van Woonlastendebaas.

Sleutels

Wij hebben geen reservesleutels van uw woning. Wij kunnen u dus geen andere sleutel geven als uw sleutel kwijt of kapot is. U kunt De Sleutelspecialist vragen om de sloten te vervangen. De kosten zijn voor uzelf.

Nieuwe sleutels door inbraak of vandalisme


Inbraak of vandalisme
Zijn uw sleutels gestolen na een inbraak? Dan vervangen wij de cilinder(s) van uw slot(en), maar alleen als ze geforceerd is/zijn. U moet dan wel een politieaangifte van de inbraak kunnen overleggen. Ontvangen wij geen aangifte? Dan brengen wij de kosten voor reparatie alsnog bij u in rekening.

Is/zijn de cilinder(s) van uw slot(en) niet geforceerd en wilt u ze laten vervangen? Dan moet u dat zelf regelen. De kosten kunt u eventueel verhalen op uw inboedelverzekering (afhankelijk van de voorwaarden).

Is er lijm in uw slot gespoten? Dit is vandalisme. Wij vervangen, indien nodig, de cilinder(s). Wel moet u ook in dit geval een politieaangifte van het vandalisme kunnen overleggen. Ontvangen wij geen aangifte? Dan moet u de kosten voor reparatie alsnog betalen.


Sleutels bijbestellen

Wilt u graag meer sleutels van uw woning? Bestel dan extra sleutels bij De Sleutelspecialist. De kosten zijn voor uzelf.

Tuin, schutting en achterpad

De tuin is het verlengde van uw woning. Zorg dat u ervan kunt genieten!
Huurders moeten zelf zorgen voor het onderhoud van de tuin. Dat geldt ook voor het onderhoud aan schuttingen (of andere erfafscheiding) en het netjes en begaanbaar houden van het achterpad.

Wat u zelf moet doen

In het Besluit Kleine Herstellingen staat wat huurders zelf moeten doen
Daarin staat bijvoorbeeld dat huurders er zelf voor moeten zorgen dat:

 • het gras wordt gemaaid;
 • gebroken tegels worden vervangen;
 • (houten) schuttingen en hekken onderhouden blijven;
 • onkruid regelmatig wordt weggehaald, ook tussen tegels van opritten, achterpaden, toegangspaden en terrassen;
 • het achterpad of de brandgang netjes en begaanbaar (en dus veilig) is;
 • er regelmatig wordt gesnoeid, en dat dode planten worden weggehaald of vervangen.

(Houten) schuttingen en hekken onderhouden

Volledig houten erfafscheidingen (schuttingen, hekken, etc.), begroeiing (bijvoorbeeld klimop) en de scheiding tussen de woningen onderling moet u als huurder zelf onderhouden. Of vervangen als het nodig is.

Ook kapotte planken of segmenten van een schutting moet u zelf vervangen. En u moet ervoor moet zorgen dat de schutting goed recht staat. Is uw schutting geverfd of gebeitst? Dan moet u deze regelmatig verven of beitsen.

Uitzondering: Heeft u een stenen of stalen schutting/hek in de tuin? Dan verzorgt Zayaz het onderhoud.

Achterpad en brandgang
Alle achterpaden bij onze huurwoningen zijn eigendom van Zayaz. Dus als u een woning bij ons huurt met een achterpad (of brandgang), huurt u ook het stukje pad dat aansluit op uw woning.

Zayaz is verantwoordelijk voor het aanleggen en onderhouden van de bestrating. Als het nodig is, verhelpen we verzakking. En zorgen we ervoor dat het achterpad egaal blijft.

Bewoners zorgen er met elkaar voor dat het pad veilig blijft. Want een achterpad of brandgang kan in een noodgeval ook een vluchtweg zijn. Het is dus belangrijk dat er niet te veel onkruid staat of overhangende takken hangen. En dat er geen afval wordt achtergelaten.

Tuingereedschap Uitleenservice

Wilt u tuinieren, maar u heeft hiervoor geen of niet het juiste gereedschap? Dan kunt u bij ons gratis tuingereedschap lenen.

BIjvoorbeeld een elektrische heggenschaar of grasmaaier, bladblazer, snoeischaar, hogedrukreiniger of handtuingereedschap. De service is een initiatief van BrabantWonen en Zayaz. Hiemee willen we iedereen de mogelijkheid geven te tuinieren.

Hoe werkt het?

Bel naar de vrijwilliger in uw wijk en spreek af wat u wilt lenen en wanneer. U kunt het gereedschap lenen op vertoon van uw legitimatie.

 • Woont u in West? Bel dan 06 - 43 11 58 58.
 • Woont u in Zuid of Oost? Bel dan 06 - 47 11 84 59.
 • Woont u in Maaspoort? Bel dan 06 - 83 39 77 38.
 • Woont u in De Groote Wielen? 06 - 83 03 01 94.

Bevroren leidingen voorkomen

Bevroren leidingen kunnen zorgen voor ongemak, schade en kosten. Gelukkig kunt u het eenvoudig voorkomen. Bijvoorbeeld door uw woning goed te verwarmen. En de buitenkraan op tijd af te sluiten.

Bekijk wat u zelf kunt doen

Verwarm uw woning

Zorg ervoor dat u uw woning continu verwarmt. Zijn er kamers die u niet verwarmt? Bescherm de kranen en leidingen in die ruimten: sluit ze af én tap ze af. U kunt ze ook isoleren met isolerend schuim van de bouwmarkt.

Sluit uw buitenkraan op tijd af

Heeft u een buitenkraan? Sluit en tap deze af voordat het begint te vriezen. Dek de meter en de hoofdkraan af met kranten. Doe hierover een vuilniszak.

Langere tijd van huis

Zorg ervoor dat de thermostaat nooit lager staat dan 15°C. Zet de deuren op een kiertje zodat warmte zich kan verspreiden. En tap de leidingen af in onverwarmde ruimten.

De leiding is toch bevroren. Wat nu?

Probeer bevroren leidingen nooit met open vuur weer te ontdooien. U kunt ze wel ontdooien met hete lucht, warme doeken of warm water. Een föhn of een straalkacheltje kan goed werken. Als niets helpt, stuur dan een e-mail naar onze Klantenservice.

Watermeter bevroren? Bel Brabant Water!

De watermeter is eigendom van Brabant Water. Is uw watermeter bevroren? Bel dan rechtstreeks met Brabant Water: 073 - 683 80 00. Zij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Ik wil meteen naar...
Tips bij storingenVeilig wonen