In en om het huis

Hier vindt u informatie en tips over klein onderhoud, zoals het schoonmaken van het huis en het bijhouden (en groen houden) van de tuin.

Zorg voor uw huis

  • Gebruik niet te veel water tijdens het schoonmaken van de vloer en muren. Dit kan kitranden beschadigen of kalkaanslag op de vloertegels achterlaten.
  • Keukenkastjes schoongemaakt? Maak ze goed droog! Dit voorkomt schimmel en zorgt ervoor dat de kastjes niet uitzetten. Heeft u een kunststof keukenblad? Verwijder hardnekkige vlekken niet met schuurmiddel of staalwol, dat tast de toplaag van het werkblad aan.
  • Haal regelmatig een vochtig doekje over uw wandtegels in badkamer en toilet. Droog de tegels na met een droge doek. Zo gaan ze weer glimmen.
  • Voorkom schimmel in de badkamer door goed te ventileren. Heeft u net gedoucht? Maak dan de douchewand en de tegels droog en zet de badkamerdeur een half uur op een kier. Zo kan de rest van de vochtige lucht ontsnappen.

Schimmel in huis? Bekijk deze video voor advies!

  • Voorkom verstopping door de afvoer schoon te houden. Haal regelmatig de afvoerdeksel eraf om het vuil weg te halen.
  • Was de kozijnen altijd mee als u de ramen wast. En maak ook de buitendeur 2 keer per jaar schoon met lauw water en groene zeep. Vergeet het glas, de kit en de sponningen niet. Zit er rondom de deur een rubber tochtstrip? Behandel deze 1 keer per jaar met talkpoeder. Zo blijft ie soepel!
  • Smeer scharnieren en sloten jaarlijks in met een druppeltje zuurvrije olie of gebruik teflonspray voor een goede werking. Draait uw sleutel moeilijk om in het slot? Gebruik dan een beetje grafietpoeder. En: maak het inbrekers niet te makkelijk! Sluit ramen en deuren goed af en laat geen sleutels aan de binnenzijde van de sloten zitten.

Overlast van ongedierte voorkomen

Met goed onderhoud, regelmatig schoonmaken en vocht vermijden, voorkomt u ongedierte in huis. Zijn ongedierte en plagen toch in huis beland? Grijp dan niet meteen naar gif, maar probeer eerst milieuvriendelijke oplossingen.

Klik om te lezen hoe u ongedierte kunt voorkomen


Tips
Gelukkig zijn er genoeg manieren om een plaag te stoppen of zelfs te voorkomen. Lees altijd goed over de juiste aanpak om uw kwelgeest in huis aan te pakken. Gifgebruik is vaak verboden. Kijk voor (milieuvriendelijke) tips voor bestrijding van muizen, ratten, wespen en andere ongedierte op de website van Milieu Centraal.

Melden
Voor het (laten) bestrijden van ongedierte zoals muizen en wespen bent u zelf verantwoordelijk. Het bestrijden van ratten is een taak van de gemeente. Twijfelt u over wie verantwoordelijk is voor de bestrijding? Meld uw overlast bij ons via een reparatieverzoek. U krijgt direct antwoord of u zelf de bestrijding moet regelen of een interne specialist van Zayaz uw overlast komt beoordelen.

Verstopping voorkomen

Voorkom onnodige schade en kosten door verstopping. Let goed op wat u met uw afval doet. In dit handige overzicht ziet u wat u met uw afval moet doen. Spoel dus niet alles zomaar door uw gootsteen of toilet! En maak regelmatig uw afvoer schoon.

Rioolfonds

Wij raden u aan om lid te worden van het Rioolfonds. U betaalt dan een maandelijkse bijdrage, en bent daarmee verzekerd tegen onverwachte kosten.

Zorg voor tuin, schutting en achterpad

De tuin is het verlengde van uw woning. Zorg dat u ervan kunt genieten!
Huurders moeten zelf zorgen voor het onderhoud van de tuin. Dat geldt ook voor het onderhoud aan schuttingen (of andere erfafscheiding) en het netjes en begaanbaar houden van het achterpad.

Klik om te lezen wat u zelf moet doen

In het Besluit Kleine Herstellingen staat wat huurders zelf moeten doen aan het onderhoud van hun tuin, schutting en achterpad. Daarin staat bijvoorbeeld dat huurders er zelf voor moeten zorgen dat:

  • het gras wordt gemaaid;
  • gebroken tegels worden vervangen;
  • (houten) schuttingen en hekken onderhouden blijven;
  • onkruid regelmatig wordt weggehaald, ook tussen tegels van opritten, achterpaden, toegangspaden en terrassen;
  • het achterpad of de brandgang netjes en begaanbaar (en dus veilig) is;
  • er regelmatig wordt gesnoeid, en dat dode planten worden weggehaald of vervangen.
(Houten) schuttingen en hekken onderhouden

Volledig houten erfafscheidingen (schuttingen, hekken, etc.), begroeiing (bijvoorbeeld klimop) en de scheiding tussen de woningen onderling moet u zelf onderhouden. Of vervangen als het nodig is. Ook kapotte planken of delen van een schutting moet u zelf vervangen. En u moet ervoor moet ervoor zorgen dat de schutting goed recht staat.

Uitzondering: heeft u een stenen of stalen schutting of hek in de tuin? Dan zorgt Zayaz voor het onderhoud.

Achterpad en brandgang

Alle achterpaden bij onze huurwoningen zijn eigendom van Zayaz. Dus als u een woning bij ons huurt met een achterpad (of brandgang), huurt u ook het stukje pad dat aansluit op uw woning.

Zayaz is verantwoordelijk voor het aanleggen en onderhouden van de bestrating. Als het nodig is, verhelpen we verzakking. En zorgen we ervoor dat het achterpad egaal blijft.

Bewoners zorgen er met elkaar voor dat het pad veilig blijft. Want een achterpad of brandgang kan in een noodgeval ook een vluchtweg zijn. Het is dus belangrijk dat er niet te veel onkruid staat of overhangende takken hangen. En dat er geen afval wordt achtergelaten.

Energie besparen

Energie kost geld. En het wordt er helaas niet goedkoper op. Dat kunnen we niet veranderen. Maar er zijn veel manieren om energie te besparen. Wij geven u graag een aantal tips!

Sleutels kwijt of kapot

Wij hebben geen reservesleutels van uw woning. Dus als uw sleutel kwijt is of kapot, kunnen wij u helaas niet zomaar een nieuwe geven. U kunt De Sleutelspecialist vragen om de sloten te vervangen. De kosten zijn voor uzelf. Dat geldt ook als u extra sleutels wilt bestellen.

Inbraak of vandalisme? Klik hier!

Inbraak
Als na een inbraak uw sleutels gestolen zijn, vervangen wij de cilinder(s) van uw slot(en) als deze geforceerd is/zijn. U moet dan wel kunnen laten zien dat u aangifte heeft gedaan bij de politie. Anders moet u de kosten voor reparatie alsnog zelf betalen.

Is/zijn de cilinder(s) van uw slot(en) niet geforceerd en wilt u ze toch vervangen? Dan moet u dat zelf regelen. U kunt proberen de kosten te verhalen op uw inboedelverzekering.

Vandalisme
Is er lijm in uw slot gespoten? Dat is vandalisme. Als het nodig is, vervangt Zayaz de cilinder(s). Ook dan moet u wel kunnen laten zien dat u aangifte heeft gedaan bij de politie.

Bevroren leidingen voorkomen

Voorkom onnodige schade en kosten door bevroren leidingen! Bijvoorbeeld door uw woning goed te verwarmen. En de buitenkraan op tijd af te sluiten.

Klik voor tips om bevroren leidingen te voorkomen

Verwarm uw woning

Zorg ervoor dat u uw woning continu verwarmt. Zijn er kamers die u niet verwarmt? Bescherm de kranen en leidingen in die ruimten: sluit ze af én tap ze af. U kunt ze ook isoleren met isolerend schuim van de bouwmarkt.

Sluit uw buitenkraan op tijd af

Heeft u een buitenkraan? Sluit en tap deze af voordat het begint te vriezen. Dek de meter en de hoofdkraan af met kranten. Doe hierover een vuilniszak.

Langere tijd van huis

Zorg ervoor dat de thermostaat nooit lager staat dan 15°C. Zet de deuren op een kiertje zodat warmte zich kan verspreiden. En tap de leidingen af in onverwarmde ruimten.

De leiding is toch bevroren. Wat nu?

Probeer bevroren leidingen nooit met open vuur weer te ontdooien. U kunt ze wel ontdooien met hete lucht, warme doeken of warm water. Een föhn of een straalkacheltje kan goed werken. Als niets helpt, stuur dan een e-mail naar onze Klantenservice.

Watermeter bevroren? Bel Brabant Water!

De watermeter is eigendom van Brabant Water. Is uw watermeter bevroren? Bel dan rechtstreeks met Brabant Water: 073 - 683 80 00. Zij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.