Wie doet wat?

Iedere woning heeft onderhoud nodig. Een deel van dat onderhoud verzorgt Zayaz, en voor een deel bent u als huurder zelf verantwoordelijk. U leest hieronder meer over wie wat doet.

Onderhoudstaken voor de huurder

U heeft een 'verzorgingsplicht'. Dat betekent dat u verantwoordelijk bent voor het dagelijks onderhoud van uw huis. U moet bijvoorbeeld schoonmaken, de tuin en schuttingen onderhouden en eventueel ongedierte bestrijden.

Alle verantwoordelijkheden voor huurders die te maken hebben met onderhoud, staan in de wet. U kunt ze lezen in het ‘Besluit Kleine Herstellingen'. Een paar voorbeelden leest u hieronder. Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid.

Voorbeelden verantwoordelijkheden huurder

  • Het schilderwerk binnen in huis.
  • Zorgen voor nieuwe sleutels als deze kapot of kwijt zijn.
  • De tuin en het achterpad netjes houden (gras maaien, onkruid en overhangende begroeiing weghalen, etc.).
  • Schuttingen (van hout) en hekken (of andere erfafscheiding) onderhouden.
  • Goten en regenafvoer schoonhouden.

Verantwoordelijkheden voor Zayaz

Als verhuurder zijn wij verantwoordelijk voor het grotere onderhoud (ook wel: planmatig onderhoud). Wij zorgen bijvoorbeeld voor het schilderwerk aan de buitenkant van het huis. En we repareren of vervangen dakbedekking als dat nodig is.

Planning onderhoud

Hier kunt u zien waar we planmatig onderhoud plegen, en wanneer. Voordat we ergens aan de slag gaan, krijgen bewoners uiteraard informatie over de werkzaamheden.

Groot onderhoud en renovatie

Soms voeren we meerdere grote werkzaamheden uit. Dat gebeurt in grote projecten. Dan spreken we van groot onderhoud, of renovatie. Op dit moment werken wij aan een flink aantal projecten, door heel 's-Hertogenbosch. Bekijk hier onze projecten.

Reparaties

U kunt bij ons een reparatie melden als er iets in of aan de woning kapot gaat. Goed om te weten:

  • Blijkt dat er sprake is van vernieling of verkeerd gebruik? Dan moet u zelf de kosten voor reparatie betalen.
  • Repareren wij een voorziening die u (of een vorige huurder) zelf in uw huis heeft aangebracht? Ook dan moet u zelf de kosten voor reparatie betalen.

Een ochtend op pad met John

Een groot deel van de reparatiemeldingen komt terecht bij onze eigen onderhoudsdienst. Deze bestaat uit 7 monteurs. John is één van hen. Elke dag gaat hij in zijn bus op pad om reparaties uit te voeren bij bewoners. Zo werkt hij aan een goed en veilig thuis voor hen. Benieuwd hoe zijn dag er ongeveer uitziet? Bekijk het filmpje: