Wie doet wat?

Iedere woning heeft onderhoud nodig. Een deel van dat onderhoud verzorgt Zayaz, en voor een deel bent u als huurder zelf verantwoordelijk. U leest hieronder meer over wie wat doet.

Onderhoudstaken voor de huurder

U heeft als huurder een 'verzorgingsplicht'. Dat betekent dat u moet zorgen voor het dagelijks onderhoud van de woning. Zoals schoonmaken en ongedierte bestrijden.

Alle onderhoudstaken voor huurders staan in de wet, in het ‘Besluit Kleine Herstellingen'. Een paar voorbeelden leest u hieronder. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Voorbeelden onderhoudstaken huurder

  • het schilderwerk binnen in de woning;
  • zorgen voor nieuwe sleutels als deze kapot of kwijt zijn;
  • de tuin en het achterpad netjes houden (gras maaien, onkruid en overhangende begroeiing verwijderen, etc);
  • (houten) schuttingen en hekken (of andere erfafscheiding) onderhouden;
  • goten en regenafvoer schoonhouden.

Onderhoudstaken voor Zayaz

Als verhuurder zijn wij verantwoordelijk voor het grotere onderhoud (ook wel: planmatig onderhoud). Wij zorgen bijvoorbeeld voor het buitenschilderwerk, en het repareren of vervangen van dakbedekking.

Hier kunt u zien waar we planmatig onderhoud plegen, en wanneer. Natuurlijk krijgen huurders informatie over werkzaamheden voordat we ergens aan de slag gaan.

Groot onderhoud en renovatie

Soms voeren we meerdere grote werkzaamheden uit. Dat gebeurt in grote projecten. Dan spreken we van groot onderhoud, of renovatie. Bekijk onze projecten.

Reparaties

U kunt bij ons een reparatie melden als er iets in of aan de woning kapot gaat. Goed om te weten:

  • als blijkt dat er sprake is van vernieling of verkeerd gebruik, moet u zelf de kosten voor reparatie betalen;
  • als wij iets repareren aan voorzieningen die u zelf in de woning heeft aangebracht, moet u ook zelf de kosten voor reparatie betalen.

Een ochtend op pad met John

Een groot deel van de reparatiemeldingen komt terecht bij onze eigen onderhoudsdienst. Deze bestaat uit 7 monteurs. John is één van hen. Elke dag weer gaat hij in zijn bus op pad om reparaties uit te voeren bij bewoners. Zo werkt hij aan een goed en veilig thuis voor hen. Benieuwd hoe zijn dag er ongeveer uitziet? Bekijk het filmpje!