Woning aanpassen

Zelf een andere vloer leggen, een nieuwe keuken plaatsen of juist een muurtje wegbreken? U mag dingen aanpassen of toevoegen in uw woning. Houd wel rekening met een paar regels. En vraag van tevoren toestemming aan voor uw klus.

Asbest

Gaat u iets veranderen in uw woning en twijfelt u of er asbest aanwezig is? Neem dan altijd contact met ons op voordat u aan de slag gaat. Asbest is namelijk niet altijd zichtbaar. Het kan ook verwerkt zijn in een ander materiaal, bijvoorbeeld beton. Verwijder asbesthoudende materialen daarom nooit zelf, maar schakel Zayaz in. Wij staan u graag bij met advies. Neem contact op via klantenservice@zayaz.nl of bel met onze klantadviseurs.

Onderhoud

U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan dingen die u aanpast in de woning. Heeft u bijvoorbeeld een keuken geplaatst en gaat er iets kapot? Dan kunt u voor reparatie (en de eventuele kosten) niet bij Zayaz terecht.

Wmo aanpassingen

Het kan zijn dat u als huurder met een aanpassing of belemmering te maken hebt. En dat uw woning aangepast moet worden zodat u zelfstandig kunt blijven wonen. Deze aanpassingen zijn wettelijk geregeld via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U kunt hiervoor terecht bij de gemeente.

Meer weten over Wmo aanpassingen

Over de Wmo

Via de Wmo worden mensen ondersteund met beperkingen door ouderdom, handicap, chronische (sociaal-) psychische problemen en (ouders van) kinderen met opvoedproblemen. Ook ambulante verslavingszorg valt onder de Wmo.

Het uitgangspunt is dat goed wordt gekeken naar wat u zelf kunt en hoe familie, bekenden of vrijwilligers u kunnen helpen. Waar nodig wordt professionele hulp ingeschakeld.

Aanpassingen via de Wmo

Onder de Wmo vallen aanpassingen aan de woning die langer dan 6 maanden nodig zijn en die helpen bij ?normale woonfuncties?, zoals eten, slapen en wassen. Zayaz voert zulke aanpassingen alléén uit als de gemeente hiervoor opdracht geeft. De Wmo geldt niet voor het aanpassen van hobby-, werk- of recreatieruimtes.

Aanpassingen die kunnen vallen onder de Wmo zijn bijvoorbeeld:

  • traplift;
  • verhoogd toilet;
  • douchezitje;
  • verbreden van deuropeningen;
  • verwijderen van drempels.

Kosten

Vaak betaalt de gemeente voor de kosten van aanpassingen via de Wmo. Maar het kan zijn dat bij bepaalde (kleine) aanpassingen een eigen bijdrage wordt gevraagd. Dat geldt bijvoorbeeld bij beugels, anti-slipstickers voor de badkamer, verhoogd toilet of thermostatische kranen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente. Via deze pagina kunt u ook een afspraak maken met het Wmo-loket van de gemeente.

Let op: bovenstaande geldt specifiek voor de gemeente s-Hertogenbosch. Woont u ergens anders? Neem dan contact op met uw eigen gemeente voor meer informatie.