Blijf ventileren en voorkom schimmel

Teveel vocht in huis kan schimmel veroorzaken. Het kan op muren en deuren terechtkomen, uw woning kan muf ruiken en behang kan losraken. U kunt helpen schimmel te voorkomen. Bijvoorbeeld door uw woning goed te verwarmen en ventileren. Zo houdt u de lucht in huis gezond.

Ventileren is géén energieverspilling

Lucht wordt vochtig door bijvoorbeeld ademen, douchen, koken en wassen. Teveel vocht kan schimmel in huis veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat we vochtige binnenlucht vervangen door schone buitenlucht. Dit doet u door te ventileren.

Ventileren is géén energieverspilling. Het is gezonder en voordeliger om goed te ventileren en te verwarmen. Doet u dat niet? Dan blijft de lucht in huis vochtig. Het verwarmen van vochtige lucht kost méér energie dan het verwarmen van droge lucht. Als u goed ventileert, blijft de lucht in huis droger en hoeft u dus minder te stoken. Bovendien voorkomt u dat schimmel een kans krijgt. Lees de folder met tips om schimmel in huis te voorkomen.

Instructievideo 'belang van ventileren'

Onze collega's van woningcorporatie de Alliantie hebben een instructievideo gemaakt over het belang van ventileren. In de video vertellen ze waarom je moet ventileren en hoe je dit het beste kunt doen. Bekijk deze video hier:

De video delen wij met toestemming van woningcorporatie de Alliantie op onze website.

Zo houdt u de lucht in uw woning gezond:

  • Ventileer altijd, vooral in ruimtes waar u aanwezig bent. Zet hiervoor uw ventilatieroosters standaard open. Heeft u geen roosters, zet het raam dan op een kier.
  • Zorg er wel voor dat ruimtes in huis niet té koud worden (minimaal 16 graden).
  • Heeft u mechanische ventilatie? Zet deze standaard aan op de laagste stand. Zet op de hoogste stand tijdens het wassen, koken of douchen. Doe dit tot minimaal een half uur na het koken, wassen en douchen.
  • Zet tijdens het koken altijd de afzuigkap aan.
  • Zet tijdens het douchen het ventilatiesysteem op de hoogste stand. Douche ongeveer 5 minuten per persoon. Doe de deur dicht, dit voorkomt dat het vocht naar de overloop en slaapkamers ontsnapt. Zet de deur een half uur na het douchen open. Droog de wandtegels met bijvoorbeeld een wisser of handdoek. Maak ook de vloer goed droog.
  • Wist u dat u tijdens het slapen een halve liter vocht verliest? Zet daarom 's nachts een rooster of raampje open in de slaapkamer. En zet bij het opstaan het raam minimaal 10 minuten helemaal open.
  • Heeft u veel mensen op bezoek, vanwege een etentje of een verjaardagsfeest? Ventileer dan extra.
  • Droog wasgoed bij voorkeur buiten of in een apart geventileerde ruimte.
  • Zet meubels een stukje van de muur af.

Wat te doen bij schimmel in huis?

Benieuwd wat u kunt doen om de lucht in uw woning gezond te houden en schimmel te voorkomen, én hoe Zayaz u kan helpen als u toch een probleem ervaart met schimmel? U ziet het in deze video:

Toch een probleem met schimmel?

Een kleine schimmelplek (niet groter dan A4-formaat) kunt u zelf schoonmaken, bijvoorbeeld met een anti-schimmel spray. Een stuk goedkoper en net zo effectief: gebruik soda en lauw water. Laat goed drogen, en herhaal indien nodig. Is de muur schoon? Verf deze dan met een schimmelwerende verf (te koop bij elke bouwmarkt).

Heeft u last van grotere plekken (groter dan A4-formaat) en/of blijft de schimmel terugkomen? Meld het dan bij ons! Samen met u kijken we hoe we het probleem kunnen verhelpen. Neem hiervoor contact op met onze Klantenservice.