Duurzaamheid

Wij werken aan duurzaam en betaalbaar wonen. Dat doen we uiteraard niet alleen. Met het SHP, de gemeente 's-Hertogenbosch en de andere Bossche corporaties sloten wij in 2018 een duurzaamheidsakkoord. Daarin staan onze gezamenlijke doelen benoemd. Zayaz richt zich hierin op méér dan alleen energie: we werken aan 4 duurzame doelen voor 2035.

Doel 1: natuurlijk groen dichtbij

Onze woningen staan in wijken waar groen en natuur vanzelfsprekend is. Voor en van iedereen én altijd in de buurt. De natuur is onze belangrijkste bondgenoot. Zij houdt de lucht schoon, de omgeving verrassend en het leefklimaat gezond. Groene, levendige buurten waar je gezond speelt, ontspant, werkt en woont.
Wat kunt u zelf doen?
 • Leg zo min mogelijk stenen of tegels in uw tuin. Bij regen kan het water zo goed de grond in lopen. Voorkom onkruid door de bodem met plantjes of schors te bedekken.
 • Geef de planten in uw tuin regenwater uit uw eigen regenton. Sluit de regenton aan op de regenpijp van bijvoorbeeld uw berging.
 • Op Huisje Boompje Beter staan tips om uw tuin te vergroenen. Er staan tips voor onderhoudsarme tuinen, kindvriendelijke tuinen, stadstuinen en levende tuinen.

Doel 2: schoon en energiebewust

Alle Bossche woningen en wijken zijn vrij van fossiele brandstoffen. In de stad wordt meer dan genoeg hernieuwbare energie opgewekt voor onszelf en voor huurders. Daarnaast verplaatsen we ons volledig uitstootvrij. Net zoals onze partners en bewoners van de stad. Zo houden we wonen gezond, comfortabel en betaalbaar voor iedereen.
Wat kunt u zelf doen?
 • Zet uw thermostaat 's nachts of als u weg bent een paar graden lager. Houd tussendeuren goed dicht.
 • Douche maximaal 5 minuten. En ga liever douchen dan in bad. Een gemiddeld bad kost 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten.
 • Vervang uw oude lampen door LED-lampen. Een LED-lamp is tot 7 keer zuiniger dan een gloeilamp. En vergeet niet het licht uit te doen als u de kamer uit gaat!
 • Kies voor groene stroom. Deze stroom is opgewekt door zon en wind. Kijk op deze website voor de beste aanbieder.
 • In de Klimaatgids vindt u informatie over energie besparen, zelf energie opwekken met zonnepanelen, energieleveranciers en het laatste energienieuws.

Doel 3: de cirkel sluiten

Wij werken 100% circulair. Producten en grondstoffen worden niet weggegooid, maar gerecycled en hergebruikt door onszelf en onze partners. Als we materialen nieuwe materialen gebruiken, zijn dat natuurlijke en gezonde materialen die aarde, mens en dier niet belasten.

Wat kunt u zelf doen?
 • Geef afval een tweede kans. Als u uw afval goed scheidt, kan er nog veel hergebruikt worden. Ook de kringloop is vaak blij met met de spullen die u niet meer gebruikt.
 • Kijk op Milieu centraal. Dit is een super uitgebreide website met heel veel tips en weetjes over allerlei duurzaamheidthema's.

Doel 4: wonen naar uw behoefte

Wonen op een manier waarbij ruimte is om te leven. In een woning die precies bij de bewoner past. Een gezond, prettig en betaalbaar huis. In een gezellige straat, in een aantrekkelijke buurt. Wonen hoe en waar dit gewenst is. En met wie. Nu en later.

Wat kunt u zelf doen?
 • Kijk eens op Gezond wonen. Dit is een website met praktische tips hoe u uw woning gezond houdt door goed te ventileren en verwarmen. Zo houdt u vocht en schimmel buiten de deur.